Terugkijken: bijzonder pleidooi van schrijver, oud-politicus Jan Terlouw

In het tv-programma De Wereld Draait Door uit Terlouw zijn directe zorgen over de huidige samenleving.

Jan Terlouw op een congres van D66. De politieke partij vierde eind oktober het vijftigjarig bestaan.
Jan Terlouw op een congres van D66. De politieke partij vierde eind oktober het vijftigjarig bestaan. Foto Bart Maat/ ANP

Het is ongebruikelijk, zo vertelt presentator Matthijs van Nieuwkerk. Maar voor de 85-jarige Jan Terlouw, prominent politicus van D66 en bekend kinderboekenschrijver maken ze bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door graag een uitzondering. Geen TED Talk, maar een ‘Jan Talk’.

Uit het hoofd en direct gericht aan de kijkers uit Terlouw op bijzondere wijze zijn zorgen over de huidige samenleving. Hij verweeft zijn eigen leven met die van de Nederlandse maatschappij. Over de wederopbouwtijd na de oorlog zegt de voormalig vicepremier:

“Overal hingen de touwtjes uit de brievenbussen. Gewoon de voordeuren opentrekken en bij elkaar binnenlopen. Volwassenen ook. We vertrouwden elkaar. We zeiden: ‘make love, not war’. We hadden natuurlijk kritiek op de regering en we vonden dat het anders moest, maar we wantrouwden ze niet. De regering had moreel gezag in die tijd”.

Lees ook: de tv-recensie over het optreden van Terlouw

‘We verwoesten de aarde en er heerst wantrouwen’

Vijftig jaar later is er veel veranderd, aldus Terlouw. De welvaartstaat is prachtig, maar het nevenverschijnsel is dat we de aarde verwoesten. Terlouw noemt de plastic soep in de oceaan, het kappen van oerwouden en de snelle stijging van broeikasgassen.

Het tweede probleem is volgens de voormalig politiek leider van D66 dat er “geen touwtjes meer hangen uit de brievenbussen”. Het wantrouwen bij burger in de politiek levert verkiezingswinsten op van Donald Trump en de steun voor de Brexit. Burgers kiezen voor het eigen belang en dat moeten politici zich aantrekken.

Bekijk hier de uitzending:

Op Twitter veel instemmende reacties op het pleidooi van Terlouw:

Twitter avatar ManuelaBijl Manuela Bijl Je kunt een speld horen vallen in de studio van #dwdd, Jan Terlouw spreekt. Ik hoop dat veel mensen luisterden. #touwtjeuitdebrievenbus
Twitter avatar HaHaJonkers Helen Jonkers Ik hoop dat de komende dagen social media overstroomt met foto’s van touwtjes uit brievenbussen. #janterlouw #dwdd
Twitter avatar Sywert Sywert van Lienden Verademing - werkelijk waar. Hopelijk is t geen politiek testament, maar juist brandstof voor iets nieuws. Go @JanTerlouw, velen steunen je!