‘Terreurdossiers Europol over Hofstadgroep uitgelekt’

Volgens Zembla, dat het lek ontdekte, staan in de dossiers honderden namen en telefoonnummers van mensen die met terrorisme in verband worden gebracht

Foto: Remko de Waal / ANP

Honderden pagina’s uit vertrouwelijk dossiers van Europol waren online langere tijd toegankelijk. De documenten stonden op een back-upschijf van een Nederlandse medewerker van de politie die onbeveiligd met internet was verbonden.Daarover bericht televisieprogramma Zembla woensdag.

Volgens Zembla gaat het om dossiers uit de periode 2006 tot 2008 en betreft het analyses van terreurgroepen, waaronder ook de Nederlandse Hofstadgroep. Ook staan er honderden namen en telefoonnummers in van mensen die met terrorisme in verband worden gebracht en analyses van de bomaanslagen in Madrid, en verijdelde aanslagen op vliegtuigen met vloeibare explosieven. Daarnaast worden ook tal van terrorisme-onderzoeken genoemd die nooit in de openbaarheid zijn gekomen.

Europol bevestigt het lek in een schriftelijke reactie. Volgens Europol is de betreffende medewerker inmiddels niet meer bij de organisatie werkzaam. Europol onderzoekt de zaak, en heeft de betrokken Europese landen ingelicht. Volgens de organisatie zijn vooralsnog geen tekenen dat het lek met kwade opzet werd veroorzaakt. Ook zijn er geen aanwijzingen dat lopend onderzoek in gevaar is gekomen.

Wel kan de organisatie volgens Zembla niet uitsluiten dat behalve het tv-programma ook anderen toegang tot de netwerkschijf hebben gehad. Ook is het volgens Europol mogelijk dat personen die in de stukken vermeld staan nog steeds onderwerp van onderzoek zijn.

Zembla is niet van plan om de stukken openbaar te maken.