‘Syrisch regime verovert weer wijk in Oost-Aleppo’

Na meerdere wijken in het noordoosten van Aleppo zou nu ook een wijk in het zuidoosten van Aleppo veroverd zijn.

Een foto van het Syrische staatspersbureau. Evacuees komen aan in overheidsgebied in Aleppo.
Een foto van het Syrische staatspersbureau. Evacuees komen aan in overheidsgebied in Aleppo. Foto Reuters / SANA

Het lijkt erop dat Syrische regeringstroepen weer een deel van Oost-Aleppo veroverd hebben. Volgens een militaire bron tegenover persbureau Reuters is het leger erin geslaagd de wijk Sheikh Saeed in het zuidoosten van de stad in handen te krijgen. Rebellen ontkennen de terreinwinst van het regime. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat de rebellen nog eenderde deel van de wijk controleren.

In de afgelopen dagen hebben de rebellen al ongeveer eenderde verloren van hun totale grondgebied in Oost-Aleppo. West-Aleppo is volledig in regeringshanden. De wijken van de stad die het regime het eerst weer onder controle kreeg lagen in het noordoosten van de stad.

Woensdag kwamen er zeker 21 mensen om het leven toen gebouwen in de wijk Jubb al-Qubbeh in Oost-Aleppo werden. Acht mensen in West-Aleppo kwamen na beschietingen om. Tienduizenden inwoners van Aleppo zijn gevlucht naar gebieden die de regering nog niet heeft veroverd, of naar gebieden in handen van Koerdische strijders of het regime.

Lees ook deze vier vragen en antwoorden over de situatie in Aleppo: Rebellen zijn aan de verliezende hand in Aleppo

Later op woensdag komt de VN-Veiligheidsraad op initiatief van Frankrijk bij elkaar om te praten over de situatie in Aleppo. Na maanden van bombarderen met hulp van Rusland is de opmars van het regime in Aleppo in een stroomversnelling gekomen. Het regime zou de herovering willen afronden voordat Donald Trump eind januari als president van de VS wordt geïnaugureerd. Trump is geneigd de Amerikaanse steun aan sommige Syrische rebellengroepen stop te zetten en daar zou het regime gebruik van willen maken.

Hulp

Volgens Rusland hebben de troepen van Assad ook de Castello-weg veroverd. De controle over die belangrijke toegangsweg naar Oost-Aleppo wisselde in de afgelopen maanden regelmatig. In augustus kreeg het regime de weg ook in handen waardoor Oost-Aleppo volledig omsingeld werd. Hulpgoederen konden inwoners vanaf toen alleen nog maar bereiken na goedkeuring van Rusland en Assad.

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie zei dat vanwege de herovering van de Castello-weg Rusland klaar is om hulporganisaties te begeleiden met het vervoeren van hulpgoederen naar Oost-Aleppo. Hij zei ook dat Rusland zelf al 44 dagen geen luchtaanvallen heeft uitgevoerd in Aleppo.

Wil Syrië onderhandelen over de overgave van Aleppo of een militaire slag uitdelen? Lees daarover: ‘Weet dat iedereen jullie in de steek heeft gelaten’