Recensie

Recensie Muziek

Schotland door met The Waterboys

Waterboys Regisseur Westdijk nam alles zelf in de hand. Acteurs Leopold Witte en Tim Linde zijn een genot om naar te kijken. ••••

Alles zelf in de hand nemen. Soms zit er niets anders op. Na de slecht ontvangen boekverfilming De eetclub (2010) besloot regisseur Robert-Jan Westdijk dat het tijd was voor een verhaal waarover hij ook figuurlijk weer de regie voerde. Zowel inhoudelijk als productioneel ging hij back to basics: hij schreef een persoonlijk scenario, een coming-of-ageverhaal voor twee generaties verpakt als muzikale roadmovie, en hield productioneel ook zoveel mogelijk in eigen hand. Zijn meest geniale inval was waarschijnlijk om zijn liefde voor jarentachtigfolkrockband The Waterboys als structurerend element van het scenario te gebruiken.

Dana Linssen bekijkt Waterboys in vijf liedjes van The Waterboys

Waterboys wordt er bijna een musical door, maar dan zonder zingende hoofdpersonen. De liedjes uit de dertigjarige carrière van de band zijn een emotiemachine en leggen drive en beat onder de onverwachte roadtrip naar Edinburgh van vader en zoon Victor en Zack. De één is een narcistische bon vivant en auteur van overbodige detectiveromans, de ander een broze cellist. De een wil niet volwassen worden, de ander is een tobber die vergeet te leven: twee ongemakkelijke mannen.

Lees verder na de trailer

De vader verwijt zijn zoon een watje te zijn, de zoon implodeert bijkans van onuitgesproken verontwaardiging. Zet dat maar in een auto op de Engelse wegen: links houden is het minste van je problemen. Het is dat Westdijk te integer is om echt vilein te worden, maar de onttakeling van de Peter Pan en de emohipster is raak en herkenbaar voor mannen én vrouwen.

Acteurs Leopold Witte en Tim Linde spelen het volkomen terloops. Wat een genot om naar te kijken: ze hebben geen haast, want Westdijk laat ze hun personages zijn. Een beetje overdrijven mag, maar ik zag sinds zijn energieke en overrompelende debuut Zusje (1995) zelden zulk vanzelfsprekend naturel in Nederland: een film met een hart, grappig en authentiek.