Schoolleiders huiverig om mee te werken aan rondvraag over Zwarte Piet

Tientallen directeuren van basisscholen willen bijna allemaal alleen anoniem meewerken aan een rondgang van NRC over het onderwerp.

Sinterklaas op bezoek op een basisschool (archieffoto)
Sinterklaas op bezoek op een basisschool (archieffoto) Foto: Evert-Jan Daniëls/ANP

Het uiterlijk van zwarte piet is voor veel schoolleiders te gevoelig om in het openbaar over te praten. Tientallen directeuren van basisscholen willen bijna allemaal alleen anoniem meewerken aan een rondgang van NRC over het onderwerp. Ze willen de rust bewaren rond de aankomst van Sinterklaas op hun school, vrijdag of maandag.

Een van de directeuren vertelt dat zij de hevige discussie onder ouders niet onnodig wil aanjagen. Een ander zegt dat de discussie op zijn school niet leeft. Hij wil dat “ook graag zo houden”. Ook zegt een schoolleider dat zij de enige in haar team is die voor een moderne versie van piet pleit en dat die dit jaar tegen haar zin zwart blijft.

Lees ook: De roetveegpiet is er voor de Randstad

Bij een school in Noord-Holland wordt geen pietenversiering meer op de ramen gehangen, uit vrees dat de ruiten worden ingegooid. Ook zeiden enkele schoolleiders dat ze hun pieten alleen zwart houden omdat de plaatselijke Sinterklaas daar op staat.

NRC vroeg in totaal circa honderd basisscholen naar het uiterlijk van piet. Een groot deel wilde niet meewerken, vooral wegens de maatschappelijke discussie over het onderwerp. Van de 56 basisscholen die wel meewerkten, houdt ruim de helft zijn pieten zwart. Meer dan een derde heeft een combinatie van zwarte- en roetveegpieten. Een klein deel heeft alleen roetveegpieten.