RBS zakt voor stresstest van Britse bankentoezichthouder

Kort na het publiceren van de resultaten liet Royal Bank of Scotland weten verschillende maatregelen te nemen om het kapitaaltekort aan te vullen.

Foto Stefan Wermuth / Reuters

Royal Bank of Scotland (RBS) is op dit moment niet sterk genoeg om een crisis te overleven. Dat is de conclusie van een stresstest van de Bank of England, die woensdag door de Britse toezichthouder is gepubliceerd. RBS maakte vlak daarna bekend verschillende maatregelen te nemen om het kapitaaltekort aan te vullen.

Hoewel ook Barclays en Standard Chartered kleine gebreken vertoonden bij de stresstest van de Britse centrale Bank is RBS de enige van de zeven getoetste banken die de test niet haalt. De op één na grootste bank van het Verenigd Koninkrijk kwam in de fictieve noodsituatie ongeveer twee miljard pond (ruim 2,3 miljard euro) aan kapitaal tekort, meldt de Financial Times.

Lees ook het interview met eurocommissaris Valdis Dombrovskis: ‘Laten we eerlijk zijn: de bankensector is nog zeer fragiel’.

Volgens de Britse zakenkrant is de stresstest van dit jaar de zwaarste die de Bank of England ooit heeft gedaan. De toezichthouder keek onder meer hoe de financiële instellingen reageerden op een wereldwijde economische krimp van 1,9 procent en een scherpe daling van de huizenprijzen, van meer dan 30 procent.

‘RBS deed een aantal dingen niet goed’

In overleg met de Britse bankentoezichthouder heeft RBS daarom nu een plan met verbeteringen opgesteld. Zo wil de bank onder meer een pakket met problematische leningen verkopen en stevig in de uitgaven snijden. Dat moeten voorkomen dat RBS geld moet ophalen op de markt, aldus gouverneur Mark Carney van de Bank of England.

Volgens Carney heeft RBS de laatste jaren al flinke stappen gezet om de financiën te verbeteren. De bank richt zich meer op zijn kerntaak: het dienen van Britse huishoudens en kleine bedrijven. Maar Carney zag volgens The Guardian ook dat RBS nog veel last heeft van slechte besluiten die in de jaren voor de crisis zijn genomen:

“Ze zijn een aantal jaren op drift geslagen en hebben een aantal dingen… niet heel erg goed gedaan.”

Afgelopen zomer presteerde Royal Bank of Scotland ook al slecht bij de stresstest van de Europese Centrale Bank (ECB). RBS kwam daar van de 51 bekeken banken als de op twee na slechtste uit de bus. Het concern is nog altijd voor 73 procent in handen van de Britse overheid, nadat RBS in 2008 moest worden gered van de ondergang.