Prominente Saoedische prins: laat vrouwen autorijden

Volgens de steenrijke zakenman Alwaleed bin Talal is het huidige verbod een “onrechtvaardige handeling van een traditionele samenleving”.

Prins Alwaleed bin Talal tijdens de traditionele Saoedische dans 'Arda'.
Prins Alwaleed bin Talal tijdens de traditionele Saoedische dans 'Arda'. Foto Fayez Nureldine/ Reuters

De invloedrijke Saoedische prins Alwaleed bin Talal wil dat zijn land zo snel mogelijk een einde maakt aan het verbod voor vrouwen om auto te rijden. Via Twitter schrijft de steenrijke zakenman: ‘stop het debat: het is tijd voor vrouwen om te rijden’.

Saoedi-Arabië is het enige land ter wereld waar vrouwen niet mogen autorijden.

Morele en economische bezwaren

Alwaleed bin Talal heeft geen politieke functies, maar geldt als een prominente prins vanwege zijn zakenbelangen. Hij is met een geschat vermogen van omgerekend 18 miljard euro de rijkste inwoner van Saoedi-Arabië. De prins heeft belangen in onder meer Twitter en de Amerikaanse zakenbank Citibank. In een uitgebreide verklaring op zijn website schrijft Alwaleed bin Talal:

“Het verbod voor vrouwen om auto te rijden is vergelijkbaar met het ontzeggen van onderwijs of een onafhankelijke identiteit. Het is een onrechtvaardige handeling van een traditionele samenleving, veel strenger dan wat de religie ons voorschrijft”.

De prins noemt ook een economisch argument. Er werken ongeveer 1,5 miljoen Saoedische vrouwen en zij huren vooral buitenlandse chauffeurs in om hen te laten rijden. Dit kost de families veel geld en volgens een groot aantal moslims is het ook een schending van de sharia, de islamitische wetgeving.

Uitspraken steun in rug voor activisten

Alwaleed bin Talal is al langer bekend als een voorvechter van vrouwenrechten. Zijn uitspraken zijn een steun in de rug voor activisten. Al een aantal jaren protesteren vrouwen tegen het rijverbod. In 2013 was de protestactie #Women2Drive te volgen via Twitter. Vrouwen werden opgeroepen om in de auto te stappen en video’s van zichzelf te maken en op internet te plaatsen.

Lees ook: #Women2Drive: Saoedische vrouwen eisen opnieuw recht op om te rijden