Pirelli-Kalender

Oscarwinnaressen staan zonder make-up in kalender

Geen of weinig make-up. En gekleed. Zo heeft de Duitse fotograaf Peter Lindbergh 14 Oscar-winnende actrices in zwart-wit gefotografeerd voor de Pirelli-kalender van 2017. Zonder rimpels, lijntjes of andere imperfecties weg te werken. Onder de geportretteerden zijn Charlotte Rampling, Julianne Moore, Uma Thurman, Nicole Kidman en Helen Mirren.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar neemt de kalender zo afstand van de (half)naakte modellen waar decennialang mee werd opgevallen. Vorig jaar liet Annie Leibovitz haar vrouwen al hun kleding aan houden. Emotional heeft Lindbergh zijn kalender gedoopt, waarmee hij zoals hij het dinsdag bij de lancering uitdrukte ‘de naaktheid van de ziel’ wilde vangen, niet die van lichamen. Van bikini’s en hoge hakken houdt hij niet zo erg, zei Lindbergh.

„In een tijdperk dat vrouwen in de media worden afgebeeld als perfect, wilde ik mensen laten zien dat er een andere schoonheid is.” In zijn kalender wil hij „de persoonlijkheid, gevoeligheid en de moed om jezelf te zijn tonen”, aldus de fotograaf.

Andere actrices die voor zijn lens kwamen voor de kalender zijn Lea Seydoux, Penelope Cruz, Lupita Nyong’o, Robin Wright, Kate Winslet en Jessica Chastain. (NRC)

    • Daan van Lent