Oud-bankier Mnuchin wordt minister van Financiën VS

Dat maakte hij woensdag zelf bekend. Mnuchin was ook al financieel eindverantwoordelijke van Trumps campagne.

Steve Mnuchin (midden) komt aan bij Trump Tower.
Steve Mnuchin (midden) komt aan bij Trump Tower. Foto Drew Angerer / AFP

Donald Trump heeft zoals verwacht Steven Mnuchin, de financieel directeur van zijn campagne, benoemd tot minister van Financiën. Dat heeft Mnuchin woensdag zelf bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

Mnuchin (53) heeft zeventien jaar lang bij Goldman Sachs gewerkt en veel ervaring in de wereld van de hedgefunds. Na zijn vertrek bij Goldman Sachs richtte hij een investeringsfirma op die onder meer geld stak in filmproducties van 20th Century Fox en Warner Bros.

Tijdens het bekendmaken van zijn ministerschap zette Mnuchin uiteen wat de belangrijkste speerpunten van zijn beleid zullen zijn. Hij herhaalde in navolging van Trump geen voorstander te zijn van regionale handelsverdragen, maar meer te zien in bilaterale verdragen met handelspartners. Trump maakte recent bekend op zijn eerste dag als president de stekker uit het TPP-verdrag te willen trekken. Aan dat verdrag doen landen rondom de Stille Oceaan mee.

Door onder meer ook de belasting voor bedrijven te verlagen, wil Mnuchin een economische groei van 3 tot 4 procent per jaar bewerkstelligen.

Lees het laatste nieuws over Trump in ons Trumpblog

Hechte banden

Ook de benoeming van Wilbur Ross (78) als minister van Economische Zaken is bevestigd. Ross is een miljardair die bekend is geworden om zijn investeringen in slechtlopende bedrijven. Hij kent Donald Trump al vanuit de jaren negentig. Ross heeft na 24 jaar bij de bank Rothschild te hebben gewerkt zijn eigen kapitaalfonds opgericht in 2000. Hij bezit een deel van staalbedrijf ArcelorMittal, waar hij in de raad van bestuur zit.

De benoemingen van Trump zijn opvallend in het licht van zijn uitspraken tijdens de campagne. “Wall Street heeft ons enorme problemen opgeleverd”, zei hij tijdens een van zijn speeches. Volgens Trump waren de banden tussen politici in Washington en Wall Street veel te hecht. Hij viel zijn opponent Hillary Clinton meerdere malen aan op haar veronderstelde banden met de financiële sector.