OPEC tekent akkoord over beperking olieproductie

Met de beperking van de olieproductie willen de veertien Opec-landen iets doen aan de lage olieprijzen.

Vertegenwoordigers van de Opec-landen kwamen woensdag bijeen in Wenen.
Vertegenwoordigers van de Opec-landen kwamen woensdag bijeen in Wenen. Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters

Oliekartel OPEC gaat de productie van olie voor het eerst sinds 2008 aan banden leggen. De Opec-landen hebben dat woensdag in Wenen in een akkoord vastgelegd, zo bevestigde Mohammed bin Saleh al-Sada, minister van Energie van Qatar en voorzitter van de OPEC, tijdens een persconferentie. Op die manier willen de landen iets doen aan de lage olieprijzen.

Vertegenwoordigers van de veertien Opec-landen kwamen overeen dat de totale productie vanaf januari 2017 met 1,2 miljoen vaten wordt teruggebracht, naar 32,5 miljoen vaten per dag. Daarnaast werd met Rusland, een niet-Opec-land, afgesproken dat het land 300.000 vaten minder zal produceren. In totaal zouden olieproducerende niet-Opec-landen hebben toegezegd 600.000 vaten minder te zullen produceren. Volgens Mohammed bin Saleh al-Sada werd ook unaniem afgesproken dat Indonesië zijn lidmaatschap van de OPEC zal “bevriezen” en niet mee zal doen met de deal.

Als gevolg van de ophanden zijnde deal steeg de olieprijs van een vat Brent-olie met zo’n 8 procent, naar meer dan 50 dollar per vat. Medio 2014 lag de prijs van een vat olie nog rond de 120 dollar. Vervolgens stortten de prijzen in. Afgelopen januari was de prijs van een vat olie zo’n 30 dollar, de laagste olieprijs in meer dan tien jaar.

Eerder al informeel akkoord

In september kwam OPEC in Algerije al tot een informele deal over de beperking van de olieproductie. Lange tijd kwam het echter niet tot een formeel akkoord, onder meer omdat Opec-leider Saudi-Arabië productiebeperkingen weigerde als niet alle landen een bijdrage zouden leveren. Hiermee waren Irak en Iran het oneens. Daarnaast heeft het land slechte politieke verhoudingen met Iran, dat na jarenlange sancties graag zijn marktaandeel wil herstellen.