Onderzoeksjournalist Olsthoorn mag publiceren over Pretium Telecom

Kort geding Onderzoeksjournalist Olsthoorn wint zaak tegen telecombedrijf Pretium. Hij mag een serie van dertig artikelen over het bedrijf blijven publiceren.

Onderzoeksjournalist Peter Olsthoorn mag een lange serie artikelen blijven publiceren over het Haarlemse telecombedrijf Pretium Telecom en eigenaar Hans Nyks.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald. Het bedrijf en Nyks hadden een kort geding aangespannen tegen Olsthoorn. Zij wilden de verdere publicatie van een ‘webboek’ over Pretium voorkomen. Het bedrijf noemde Olsthoorn een „stalker” en hekelde zijn vergaande persoonlijke betrokkenheid bij het dossier.

In een geplande serie van dertig artikelen, waarvan Olshoorn inmiddels acht verhalen heeft gepubliceerd, schrijft de freelance journalist over het telecombedrijf, de eigenaar/oprichter en de behandeling van met name oudere klanten die regelmatig leidt tot klachten.

De Haagse rechter vindt de eerste acht artikelen die Olsthoorn heeft gepubliceerd via de dienst Reporters Online niet misleidend of onnodig grievend. Pretium eiste een algeheel publicatieverbod. Het recht van Olsthoorn om zich te uiten, weegt volgens de rechter zwaarder dan het recht van Nyks op bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer.

Pretium voert regelmatig procedures tegen media die kritisch berichten over het bedrijf. Veel media, zegt de advocaat van Olsthoorn, durven daarom niet meer te publiceren over de onderneming. Een merkbaar chilling effect, aldus de advocaat, dat de vrijheid van meningsuiting aantast.

Olsthoorn is opgelucht over de uitkomst. Hij is echter nog niet af van Pretium: dinsdag begon ook het hoger beroep dat het bedrijf tegen hem heeft aangespannen in een andere zaak over het webboek.