Neergestort vliegtuig Colombia had brandstoftekort

Dat blijkt uit geluidsopnames die in de zwarte dozen van het toestel zijn teruggevonden.

Wrakstukken van het neergestorte toestel in Colombia.
Wrakstukken van het neergestorte toestel in Colombia. Foto: Fernando Vergara / AP

Het vliegtuig dat maandagavond neerstortte in Colombia had te weinig brandstof aan boord. Dat blijkt volgens persbureau AP uit geluidsopnames die in de zwarte dozen van het toestel zijn teruggevonden. Bij de ramp kwamen 71 mensen om het leven.

De piloot van het vliegtuig waarschuwde luchtverkeersleiders kort voor de crash voor een tekort aan brandstof. Hij vroeg herhaaldelijk om toestemming om te landen vanwege een “volledige elektrische storing” en een brandstoftekort. Op de opnames is ook een vrouwelijke luchtverkeersleider te horen die instructies geeft aan de piloot. Op dat moment had het vliegtuig al veel snelheid verloren.

De opnames bevestigen het verslag van een bemanningslid dat de ramp overleefde. Ook verklaart een gebrek aan brandstof het uitblijven van een vuurzee na de crash. De komende maanden zal het onderzoek naar de ramp worden voortgezet.

Bekijk ook de fotoserie: Hoogtepunt in clubhistorie Chapecoense eindigt in grote ramp.

Aan boord van het vliegtuig, dat op weg was van Bolivia naar Medellin, waren negen bemanningsleden en 68 passagiers, onder wie de selectie van het Braziliaanse voetbalteam Chapecoense. Het toestel verdween maandag rond 22.00 uur (lokale tijd) van de radar. Slechts zes mensen overleefden de vliegramp. De overlevenden zijn drie voetbalspelers, twee bemanningsleden en één journalist.