Na jaren debat stemt Tweede Kamer voor invoering van een ‘boerkaverbod’

Foto ANP

e Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een ‘boerkaverbod’ in delen van de openbare ruimte. Het voorstel houdt in dat boerka’s, nikabs, bivakmutsen en integraalhelmen verboden worden in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en in overheidsgebouwen. Dragen mensen die toch, dan kunnen zij een boete krijgen van maximaal 400 euro. Het verbod geldt niet op straat.

Vorige week werd al duidelijk dat een ruime meerderheid van de Tweede Kamer zich achter het wetsvoorstel van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) zou scharen. GroenLinks, D66 en Groep Kuzu-Öztürk waren tegen het voorstel.

Over een boerkaverbod wordt al jaren gesproken. Het is nog onbekend of er ook een meerderheid in de Eerste Kamer is voor het verbod. De partijen die dinsdag vóór het verbod stemden in de Tweede Kamer hebben op dit moment een meerderheid in de Senaat. Eerder adviseerde de Raad van State negatief over het voorstel: volgens het hoogste adviesorgaan moeten scholen en ziekenhuizen zelf regels kunnen maken op dit soort kleding. (NRC)

    • Clara van de Wiel