‘Merkel steunt oproep over bevriezen gesprekken Turkije’

Merkel steunt daarmee een eerdere oproep van het Europees Parlement.

Foto Hannibal Hanschke / Reuters

Bondskanselier Angela Merkel is voorstander van het bevriezen van de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de EU. Dat zou de Duitse leider althans hebben gezegd tijdens een vergadering van haar partijfractie op dinsdag, zo meldt ARD woensdag op basis van aanwezigen. Merkel steunt daarmee een eerdere oproep van het Europees Parlement.

De Duitse bondskanselier raadde haar partijgenoten van het CDU aan dit standpunt ook op lokaal niveau te delen. Eerder deze maand riep de Beierse zusterafdeling van Merkels partij (CSU) al op tot het staken van de gesprekken met Turkije. Ook plannen voor visumvrij reizen moeten in de ijskast, zei CSU-leider Horst Seehofer toen tijdens een congres. Overigens schrijft televisiezender n-tv dat Merkel niét voor het stopzetten van de gesprekken is.

De uitspraak van Merkel volgt een week nadat het Europees Parlement massaal instemde met een motie over het bevriezen van de gesprekken. Aanleiding daarvoor was de Turkse reactie op de mislukte couppoging in juli van dit jaar. De stemming Europarlement is niet bindend, maar moet vooral worden gezien als een oproep aan de Europese Commissie en de regeringen van de lidstaten.

Erdogan dreigt met opblazen vluchtelingendeal

De verhoudingen tussen Turkije en Europa zijn in rap tempo verslechterd na de mislukte coup van deze zomer. Veel politici maken zich zorgen over de “disproportionele onderdrukkende maatregelen” vanuit Ankara. Ze doelen daarmee op de arrestatie of het ontslag van meer dan honderdduizend vermeende tegenstanders van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan reageerde vorige week op de oproep van het Europarlement met het dreigement de grenzen naar Europa open te stellen voor vluchtelingen. Dat zou een einde betekenen aan de vluchtelingendeal die de EU deze zomer sloot met Turkije. Een furieuze Erdogan zei tijdens een toespraak:

“Wij zijn degenen die 3 à 3,5 miljoen migranten voeden in dit land. Jullie komen de afspraken niet na. Noch ik, noch mijn volk zal zich laten beïnvloeden door deze bedreigingen.”

Onderdeel van het vluchtelingenakkoord is dat Brussel en Turkije serieus zouden gaan kijken naar visumvrij reizen voor Turkse staatsburgers. Daarvoor moet Turkije overigens wel eerst voldoen aan 72 criteria, die het land voorlopig nog niet heeft gehaald.