Luchtvaart

Uitbreiding Lelystad Airport minstens jaar vertraagd

Luchtvaart

Lelystad Airport, dat een dependance van Schiphol moet worden, kan niet zoals gepland in april 2018 opengaan. Het duurt waarschijnlijk minstens een jaar langer voordat er vakantievluchten vanuit de Flevopolder kunnen vertrekken. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu, PvdA) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Het blijkt lastiger dan gedacht om de vluchtroutes vanuit Lelystad af te stemmen op die van Schiphol. De vluchten vanuit Lelystad mogen geen gevolgen hebben voor de nationale luchthaven en het militaire luchtruim rondom Lelystad. Het nieuwe routeontwerp compleet maken vergt nog enkele maanden, schrijft Dijksma. Een conflict over arbeidsvoorwaarden, waardoor er een tijdlang minder luchtverkeersleiders beschikbaar waren, heeft de zaak ook vertraagd.

Lelystad zou vanaf april 2018 jaarlijks 2.000 vluchten gaan verwerken, oplopend naar 10.000 in vijf jaar.

Schiphol zegt in een reactie teleurgesteld te zijn over het besluit. De luchthaven eist „harde garanties” dat Lelystad Airport in april 2019 open kan gaan. Ook wil Schiphol dat er vanaf dat moment geen 2.000, maar 4.000 vliegbewegingen per jaar mogelijk zijn. Dijksma gaat daar naar kijken, schrijft ze. (NRC)