Kiesdrempel woonreferendum Rotterdam niet gehaald

Dit betekent dat de plannen van de gemeente, om duizenden goedkope woningen te vervangen voor duurdere, kunnen doorgaan.

Sloopwerkzaamheden in de Staringbuurt in Rotterdam.
Sloopwerkzaamheden in de Staringbuurt in Rotterdam. Foto: Bas Czerwinski / ANP

Bij een referendum in Rotterdam over het woonbeleid van de stad is woensdag de kiesdrempel niet gehaald. Om 21.00 uur sloten de stembureaus, op dat moment lag het opkomstpercentage net onder 17 procent, terwijl de kiesdrempel op 30 procent was vastgesteld.

Het zogenoemde woonreferendum gaat over het voornemen van de gemeente om 20.000 goedkope huur- en koopwoningen (huur tot 629 euro of een WOZ-waarde van 122.000 euro) te vervangen voor duurdere. De uitslag van het referendum betekent dat de plannen van de gemeente kunnen doorgaan.

Uit voorlopige cijfers blijkt dat 26 procent van de stemmers vóór de plannen van de gemeente stemden, en 71 procent tegen. 2 procent stemde blanco, 1 procent van de stemmen was ongeldig.

Het referendum werd gehouden omdat tegenstanders van de plannen van de gemeente 13.000 handtekeningen verzamelden. Zij zijn tegen het slopen van goedkope sociale huurwoningen. Volgens wethouder Ronald Schneider (Stedelijke Ontwikkeling, Leefbaar Rotterdam) heeft Rotterdam juist te veel goedkope woningen en moet het aanbod voor midden- en lage inkomens worden vergroot.

De uitslag van het referendum zou, als de kiesdrempel wél was gehaald, niet bindend zijn geweest. Wel liet wethouder Schneider op voorhand weten het woonbeleid te willen aanpassen bij een ‘nee’.

Lees ook: Het Rotterdamse woonreferendum uitgelegd in 19 vragen en antwoorden.

Ook woonreferendum Arnhem

Ook in Arnhem werd woensdag een woonreferendum gehouden. Bij deze volksraadpleging ging het om de vraag of er wel of niet woningen moeten worden gebouwd in uiterwaardengebied Stadsblokken-Meinerswijk. 64,7 procent stemde vóór, 34,5 procent stemde tegen. De opkomst was 24,1 procent.

Anders dan in Rotterdam liet de Arnhemse gemeenteraad vooraf weten dat de uitslag, hoe laag de opkomst ook is, zal worden overgenomen.