Kabinet mengt zich in zwartepietendiscussie

De regering erkent dat Zwarte Piet “onbedoeld vooroordelen en stereotyperingen in de hand kan werken en mensen kwetsen”.

Bij monde van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) heeft het kabinet voor het eerst een standpunt ingenomen in de discussie over het traditionele Sinterklaasfeest.
Bij monde van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) heeft het kabinet voor het eerst een standpunt ingenomen in de discussie over het traditionele Sinterklaasfeest. Foto: Koen van Weel / ANP

De regering erkent dat Zwarte Piet ,,onbedoeld vooroordelen en stereotyperingen in de hand (kan) werken en mensen kwetsen”. Een verbod op Zwarte Piet van staatswege is ,,niet de uitweg”, maar ,,de overheid (kan) een rol spelen om een respectvolle dialoog te faciliteren zodat er vanuit de maatschappij initiatieven ontstaan om Zwarte Piet een figuur te laten zijn die iedereen recht doet”.

Met deze antwoorden op Kamervragen van Denk heeft het kabinet, bij monde van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) voor het eerst een standpunt ingenomen in de discussie over het traditionele Sinterklaasfeest. Tot dusver was de lijn dat ,,de politiek hier niet over gaat”, zoals premier Rutte een en andermaal heeft onderstreept. Individuele ministers, zoals vicepremier Lodewijk Asscher, lieten op persoonlijke titel wel weten dat zij voor een aanpassing van Zwarte Piet waren. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra krabbelde onlangs nog terug toen hij iets te ferm riep dat omroep RTL met zijn Schoorsteenpieten ,,het Sinterklaasfeest vermoordt”.

Dit is de eerste keer dat het kabinet zich als zodanig uitspreekt. Van der Steur schrijft weliswaar dat de regering het ,,van belang acht te benadrukken dat dit mensen die het kinderfeest altijd met veel vreugde vieren niet tot racist maakt”. Maar hij schrijft ook dat het lastig blijkt ,,bijvoorbeeld in de VS, om de traditie van Zwarte Piet in haar huidige vorm uit te leggen”.

De afgelopen jaren discussieerden voor- en tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet al op het departement van Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). Vorige maand brachten de deelnemers aan die dialoog een gezamenlijke verklaring uit. Geen bedreiging, geweld, polarisatie of agressie meer, wel een „beschaafde en respectvolle dialoog” waarbij „het kind centraal” staat. Het Sinterklaasfeest moet een feest „voor alle kinderen” zijn. Alleen de orthodox-katholieke stichting Civitas Christiana wilde geen handtekening onder de verklaring zetten.