Honderdduizend bijbels niet gerecycled tot Groene Bijbel, maar als oud papier

Een speciale Groene Bijbel van het Nederlands Bijbelgenootschap is deze week uit de handel genomen omdat er fraude mee is gepleegd. De speciale bijbel zou op gerecycled papier van oude bijbels gedrukt worden, maar dat is door ‘interne fraude’ bij bijbeluitgeverij Royal Jongbloed in Heerenveen niet gebeurd, zo laat het bedrijf weten.

Het Nederlands Bijbelgenootschap is geschokt door de gang van zaken. Het zou een Groene Bijbel in alle betekenissen van het woord moeten worden, met de 1.654 bijbelpassages over natuur en duurzaamheid in het groen gemarkeerd. De bijbel zou ook op gerecycled papier gedrukt worden afkomstig van meer dan 100.000 oude bijbels die het Bijbelgenootschap speciaal met dat doel door vrijwilligers had laten inzamelen.

Het liep anders: enkele dagen na de lancering bleek dat het papier vlekjes bevatte zoals bij gerecycled papier, maar dat deze erop zijn gedrukt. Het Bijbelgenootschap spreekt van ‘fraude’ door de uitgeverij.

De ingezamelde bijbels zijn simpelweg bij het oud papier terechtgekomen. Een schande, volgens het Bijbelgenootschap. Dat meldt: „De oude bijbels die ons waren toevertrouwd, hebben we in goed vertrouwen ter beschikking gesteld aan Jongbloed. Het is onacceptabel dat die nu in het gewone recyclecircuit terechtgekomen zijn.”

Uitgeverij Jongbloed stelt in een verklaring dat er sprake is van ‘interne fraude’ door een medewerker. Die is op non-actief gesteld. De uitgeverij voert een onderzoek uit om te achterhalen hoe de fraude heeft kunnen gebeuren.