Het blijft niet lang meer stil rond PostNL en Bpost

Deadline Bpost moet binnenkort weer iets laten weten over het plan PostNL over te nemen. Wat zijn de opties van Bpost?

Postbezorging in de regio Delft.
Postbezorging in de regio Delft. Foto ANP / Lex van Lieshout

Ze geven geen interviews meer, sturen geen persberichten uit. Sinds Bpost twee weken geleden nogmaals zijn „vriendelijk voorstel” om PostNL over te nemen herhaalde en PostNL dat nogmaals afwees, houden de bedrijven zich stil. Maar binnenkort wordt de stilte doorbroken, door Bpost.

Komende zondag zijn er precies vier weken verstreken sinds Bpost zijn eerste persbericht over het voorgenomen bod publiceerde. Van de Nederlandse wet moet de bieder na vier weken een ‘tussenstand’ publiceren, zodat de beleggers weten waar ze aan toe zijn. Vanwege die verplichting liet verzekeraar NN bijvoorbeeld eerder deze maand weten Delta Lloyd nog steeds te willen kopen.

Lees ook: BV Nederland beschermen, maar hoe?

Staatsinvloed

Bpost moet uiterlijk maandag iets van zich laten horen en heeft verschillende opties. Het postbedrijf kan concluderen dat de operatie kansloos is en het opgeven. De overnamepoging is in Nederland niet zo best gevallen. PostNL heeft laten weten zelfstandig te willen blijven en ziet het niet zitten om op te gaan in een bedrijf met zoveel staatsinvloed. De Belgische overheid bezit 51 procent van de aandelen van Bpost, na een overname zou dat nog 40 procent zijn. Nederlandse politici steunen PostNL.

Opgeven zou wel een vervelende uitkomst zijn voor topman Koen Van Gerven van Bpost. Die heeft eerder dit jaar ook al maanden besteed aan gesprekken met PostNL over een overname. Die zijn toen in een laat stadium gestaakt. Dit is Van Gervens tweede, ultieme poging. Twee keer iets proberen en twee keer falen is voor een topman niet prettig.

Lees ook: PostNL kopen? Zo doe je dat

Morrende aandeelhouders

Een andere optie is met een verbeterd voorstel te komen. De afwijzing van PostNL wordt door sommigen niet geïnterpreteerd als een definitieve. Het bedrijf wijst immers de voorwaarden van het bod af, niet het idee op zichzelf. En als PostNL samengaan met Bpost een totaal onzinidee vond, had het er eerder dit jaar ook niet maanden over onderhandeld, is de gedachte. Bij een hogere prijs of minder staatsinvloed is er misschien wel iets mogelijk.

Zeker bij een significant hogere prijs kunnen de aandeelhouders van PostNL gaan morren als het bedrijf nog steeds niet aan tafel wil. Dat hebben ze nu ook al een beetje gedaan. Media-ondernemer en belegger John de Mol, die 5 procent van de aandelen bezit, wil dat PostNL met Bpost gaat praten, meldde hij via zijn woordvoerder in Het Financieele Dagblad. Ook het Belgische Capfi Delen en het Amerikaanse hedgefonds York hebben daartoe opgeroepen.

Het is minder waarschijnlijk dat Bpost nóg een keer zijn eerdere voorstel herhaalt. Dat heeft PostNL nu immers al twee keer afgewezen. Bovendien is de koers van Bpost sinds het eerste persbericht van ruim 23 naar zo’n 21 euro gedaald. Dat betekent dat ook de waarde van het bod, dat voor een deel uit aandelen Bpost zou bestaan, is gedaald.

Een vijandig bod ligt ook niet voor de hand. Bpost heeft van begin af aan benadrukt géén vijandige overname te zullen doen. Maar bij PostNL moeten ze dat eerst nog maar eens zien. Zoals een betrokkene zegt: „Wij houden met alles rekening”.