Groene Bijbel uit de handel om fraude

De bijbels zouden gedrukt worden op gerecycled bijbelpapier, maar dat is niet gebeurd door fraude bij de uitgeverij.

De Groene Bijbel bevat interviews over en foto's van de natuur.
De Groene Bijbel bevat interviews over en foto's van de natuur. Foto fotodienst NRC

Een speciale Groene Bijbel van het Nederlands Bijbelgenootschap is deze week uit de handel genomen omdat daarmee fraude is gepleegd. Deze speciale bijbel zou op gerecycled papier van oude bijbels gedrukt worden, maar dat is door ‘interne fraude’ bij de bijbeluitgeverij Royal Jongbloed in Heerenveen niet gebeurd, laat het bedrijf weten.

Het Nederlands Bijbelgenootschap is geschokt door de gang van zaken. Het zou een Groene Bijbel in alle betekenissen van het woord moeten worden, met de bijbelpassages over natuur en duurzaamheid in het groen gemarkeerd. Dat zijn er in totaal 1.654, waaronder de eerste drie hoofdstukken van Genesis bijna integraal. De bijbel zou ook op bijzonder gerecycled papier gedrukt worden, namelijk afkomstig van meer dan 100.000 oude bijbels die het Nederlands Bijbelgenootschap speciaal met dat doel door vrijwilligers had laten inzamelen.

Maar het liep anders: enkele dagen na de lancering bleek dat de Groene Bijbels niet op het papier van de oude bijbels is gedrukt. Het papier bevat vlekjes als gerecycled papier, maar die zijn erop gedrukt. Het Bijbelgenootschap spreekt van ‘fraude’ door de uitgeverij.

De ingezamelde bijbels zijn simpelweg bij het oud papier terechtgekomen. Een schande, volgens het Bijbelgenootschap. Dat meldt: “De oude bijbels die ons waren toevertrouwd, hebben we in goed vertrouwen ter beschikking gesteld aan Jongbloed. Het is onacceptabel dat die nu in het gewone recyclecircuit terechtgekomen zijn.”

Interne fraude

Uitgeverij Jongbloed stelt in een verklaring dat er sprake is van ‘interne fraude’ door een medewerker. Die is op non-actief gesteld. De uitgeverij voert een onderzoek uit om te achterhalen hoe de fraude heeft kunnen gebeuren. Jongbloed schrijft: “Wij beseffen dat we hiermee ook het Nederlands Bijbelgenootschap schade hebben toegebracht. Het spijt ons enorm dat we dat niet hebben kunnen voorkomen.”

Het Bijbelgenootschap weet nog niet wat de gevolgen zullen zijn voor de samenwerking met Jongbloed, dat al sinds 2004 bijbels uitgeeft voor het genootschap. Een woordvoerder zegt dat de directies van beide bedrijven met elkaar in gesprek zijn. “We moeten nagaan of een samenwerking in de toekomst nog mogelijk is. Daarvoor wachten wij ook de uitkomst van het interne onderzoek bij Jongbloed af. Onze jurist bekijkt bovendien of ons contract met Jongbloed geschonden is.”

De schade van de fraude ligt bij de uitgeverij, die de productiekosten van de bijbels betaalt. Het Bijbelgenootschap mag als stichting niet zelf commerciële activiteiten ondernemen. Daarom is een uitgever nodig voor de bijbels.

De voorraad van de Groene Bijbel, die was gedrukt in een oplage van 7.500 exemplaren, is geschonken aan het Bijbelgenootschap. Dat zoekt nog uit wat er met de boeken moet gebeuren. De woordvoerder: “Wij staan nog steeds achter de inhoud van de Groene Bijbel. Er is ook zeker belangstelling voor een bijbel die in het teken staat van duurzaamheid. Alleen kleeft er een smet aan het papier. Wij zoeken naar een goede bestemming voor de voorraad.”

De e-bookversie van de Groene Bijbel, die oorspronkelijk in januari uitgebracht zou worden, is vervroegd en met korting gelanceerd.