FARC-deal door Colombiaanse senaat

75 leden van de Colombiaanse senaat stemden in met het akkoord, dat een vijftigjarige burgeroorlog moet beëindigen.

Voorstanders van het vredesakkoord met de FARC bij een congresdebat
Voorstanders van het vredesakkoord met de FARC bij een congresdebat AP Photo/Ivan Valencia

Het vredesakkoord dat de Colombiaanse regering op 24 november ondertekende met de rebellengroep FARC is door de senaat goedgekeurd. Dat meldt persbureau AFP. 75 leden van de senaat stemden voor het akkoord, dat vijftig jaar burgeroorlog tot een einde moet brengen. Leden van het Centro Democratico, dat tegen het vredesakkoord is, weigerden te stemmen.

In oktober hield de regering een referendum over een soortgelijk vredesakkoord. Dat werd afgewezen door de Colombiaanse bevolking met een nipte meerderheid van 50,2 procent van de stemmen. Vervolgens onderhandelde de coalitie van president Juan Manuel Santos door met de FARC, onder andere over de hoogte van de straffen voor voormalige FARC-leden. Ook zal de FARC een inventaris moeten maken van zijn bezittingen om slachtoffers te compenseren.

Lees ook: FARC-akkoord zou nu ‘veel beter’ zijn

Na een marathonsessie van zeven uur besloot de regering dat het akkoord dat daaruit voortvloeide niet meer wordt voorgelegd aan het volk. Nu de senaat heeft ingestemd moet alleen het Colombiaanse Lagerhuis zich nog buigen over de deal.

Critici

Volgens critici zou het nieuwe akkoord te veel lijken op de oude deal. FARC-strijders zullen in ruil voor verklaringen over hun misdaden nog steeds hooguit werkstraffen krijgen. Ook kan de rebellengroep in de periode 2018-2026 nog steeds aanspraak maken op tien zetels in het parlement als deze zich omvormt tot politieke partij.

Tijdens de Colombiaanse burgeroorlog stierven ruim 220.000 mensen. Critici van het akkoord vinden dat er te weinig gedaan wordt om de FARC te straffen. De Colombiaanse regering onderhandelde al vier jaar over het vredesakkoord.