Uber krijgt 650.000 euro boete voor overtreden taxiwet

Beeld van hoofdkwartier van Uber in San Francisco. Taxibedrijf Uber moet 650.000 euro betalen wegens een nieuwe overtreding van de taxiwet.
Beeld van hoofdkwartier van Uber in San Francisco. Taxibedrijf Uber moet 650.000 euro betalen wegens een nieuwe overtreding van de taxiwet. Foto AP.

Taxibedrijf Uber moet 650.000 euro betalen wegens een nieuwe overtreding van de taxiwet. Dat heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport woensdag (ILT) bekendgemaakt. Het bedrijf heeft chauffeurs en taxibedrijven laten samenwerken via een pachtconstructie die volgens de inspectie verboden is.

Hoewel Uber heeft aangegeven inmiddels gestopt te zijn met de illegale constructie, beraadt de inspectie zich nog over het opleggen van een nieuwe, hogere dwangsom. De 650.000 euro die het bedrijf nu moet betalen, is het restant van een totale dwangsom van 1 miljoen euro die werd opgelegd in 2015, toen het bedrijf de illegale snordersdienst Uberpop nog aanbood, waarbij chauffeurs helemaal zonder vergunning taxidiensten leverden via de app. Nadat het bedrijf daarmee stopte, zei het de banden met overheden en toezichthouders beter te willen maken, maar nu kleurt het van oorsprong Amerikaanse bedrijf dus weer buiten de lijntjes.

Uber marktplaats

De nieuwe zaak draait om een constructie die Uber aan chauffeurs aanbood via de zogeheten Uber Marktplaats. Op die marktplaats konden chauffeurs zonder vergunning hun papieren pachten bij bedrijven die wél een vergunning hadden. Uber informeerde vergunningloze chauffeurs via de site hoe ze taxivervoer konden verrichten op de vergunning van een geregistreerd bedrijf. De chauffeur pachtte dan de taxivergunning van het geregistreerde taxibedrijf.

Dit is volgens de ILT illegaal want een chauffeur die rijdt op andermans taxivergunning moet in loondienst zijn bij het verpachtende taxibedrijf of er via een zzp-constructie werken, wat niet het geval was bij Uber. De inspectie heeft tegen 23 pachtende chauffeurs en één verpachtend taxibedrijf proces-verbaal opgemaakt en het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart.

‘Geaccepteerde constructie’

Uber stelt in een reactie verbaasd te zijn over de nieuwe zaak. „We verkeerden in de veronderstelling dat de door de chauffeurs gehanteerde maatschap een geaccepteerde constructie is, aangezien het al jaren breed wordt toegepast in de Nederlandse taxibranche”, zegt woordvoerder Marloes van der Laan. Ze zegt dat Uber inmiddels gestopt is om chauffeurs op de pachtconstructie te wijzen.

De ILT erkent dat het niet uitgesloten is dat meer bedrijven en chauffeurs zich schuldig maken aan deze illegale vorm van taxivervoer. De inspectie onderzoekt dit de komende tijd en zal bij overtredingen dwangsommen opleggen van 10.000 euro per overtreding. Volgens de ILT zijn vergunningen nodig om veilig en deugdelijk vervoer te garanderen.