Egypte

Parlement keurt nieuwe wet goed en legt mensenrechtenorganisaties aan banden

Het Egyptische parlement heeft woensdag een wetsvoorstel goedgekeurd dat niet-gouvernementele organisaties, waaronder mensenrechtenorganisaties, sterk aan banden legt.

Ngo’s spreken van de ‘doodssteek’ voor hun werk. Wie omgerekend meer dan 550 dollar aan buitenlandse steun ontvangt en wie zonder toestemming van de veiligheidsdiensten onderzoek doet, riskeert een gevangenisstraf van vijf jaar en forse geldboetes, die kunnen oplopen tot tienduizenden dollars.

Volgens ngo-woordvoerders is het de meest repressieve wet op dit terrein sinds de dagen van oud-president Hosni Mubarak. Ook onder Mubarak was de bewegingsvrijheid van organisaties die kritiek uitoefenden op zijn regime beperkt. Het huidige regime van president Sisi, zelf oud-generaal, volgt nu dit voorbeeld (AP)