Drugssmokkel

16 jaar geëist tegen douanier voor doorlaten van cocaïne

Het Openbaar Ministerie heeft 16 jaar celstraf geëist voor drugssmokkel, omkoping en witwassen tegen de corrupte douanier Gerrit G. Het OM acht bewezen dat G., die werkte bij de douane in de Rotterdamse haven, heeft geholpen bij het doorlaten van een aantal partijen cocaïne en zich daarvoor heeft laten betalen. Het gaat om ten minste vijf transporten waarbij in totaal ruim 4.000 kilo cocaïne zou zijn gesmokkeld.

In ruil voor zijn hulp kreeg G. grote bedragen. In zijn huis werd een bedrag van ruim 1 miljoen euro contant geld aangetroffen. Volgens justitie heeft G. zeker 3,5 miljoen euro verdiend. De douanier heeft een deel van de strafbare feiten bekend.

Een groep mannen uit het Rotterdamse criminele milieu is volgens het OM schuldig aan omkoping van de douanier en de smokkel van cocaïne. Tegen drie medeverdachten van de douanier heeft het OM celstraffen geëist tussen 8 en 12 jaar. Tegen een aantal andere verdachten die gebruik zouden hebben gemaakt van de diensten van Gerrit G. loopt nog een andere strafzaak bij de rechtbank in Rotterdam.

De corruptie in de Rotterdamse haven kwam aan het licht na de ‘vergismoord’ op Rob Zweekhorst die op Nieuwsjaarsdag 2014 per vergissing werd doodgeschoten.