Doden en vermisten na aardbeving Poolse mijn

De aardbeving met een kracht van 4,4 vond dinsdagavond plaats in zuidwesten van Polen. Twee mensen kwamen om, zes worden nog vermist.

Mijnwerkers bij de Rudna-mijn in maart 2013
Mijnwerkers bij de Rudna-mijn in maart 2013 Foto: Peter Andrews / Reuters

Door een aardbeving is in het zuidwesten van Polen een mijn ingestort. Ten minste twee mensen zijn daarbij omgekomen, meldt Reuters op basis van het Poolse persbureau PAP. Zes mensen worden nog vermist.

De aardbeving met kracht van 4,4 vond dinsdagavond om 21:09 uur plaats in de buurt van de Rudna-mijn, nabij de stad Polkowice. De U.S. Geological Survey meldt dat de beving een diepte had van 1,5 kilometer. Dat is dichtbij het aardoppervlakte, wat de impact op de getroffen mijn vergrootte. De mijn is onderdeel van het staatskoperbedrijf KGHM en is na de beving ingestort.

Tekst loopt door onder kaart:

Een woordvoerder van KGHM meldde aan een Poolse radiozender dat op het moment van de aardbeving zestien werknemers in de mijn waren. Sommigen konden naar buiten lopen. Negen mijnwerkers werden gewond naar boven gehaald, waarna één van hen alsnog aan zijn verwondingen overleed. Later vonden reddingswerkers nog een lichaam in de mijn. Zes mijnwerkers worden nog vermist. Met hen is nog geen contact gelegd.

Meerdere reddingsteams zijn op dit moment in het gebied nog op zoek naar vermiste mijnwerkers. De baas van de Rudna-mijn meldde op woensdagochtend dat de reddingswerkzaamheden moeizaam verlopen, omdat de ingang van de mijn is ingestort en grote stenen de weg versperren.

De Rudna-mijn is sinds 1974 in gebruik en volgens KGHM de grootste kopermijn van Europa. Dit jaar verloren in mijnen van KGHM al zeven mijnwerkers het leven bij ongelukken, meldt persbureau AP.