Dijsselbloem zoekt nóg een nieuwe baas

Baan van de dag Haagse jacht op topjob Nederlandse Spoorwegen.

Compromis met antenne

Goed, met de opvolging van Gerrit Zalm bij staatsbank ABN Amro is het uiteindelijk gelukt. Na een impasse tussen de bank en het ministerie kwam er met Kees van Dijkhuizen een compromis uit de bus met een voldoende ontwikkelde ‘maatschappelijk antenne’. Hij heeft zowel jarenlange ervaring als topambtenaar op het ministerie van Financiën als in de financiële sector.

Tussenpaus

Na de staatsbank is er nog een groot staatsbedrijf waar de positie van de topman vacant is: de Nederlandse Spoorwegen. Oud-politicus Roger van Boxtel (D66) is er nog altijd president-directeur ad interim. Hij nam het vorig jaar over van de in ongenade gevallen Timo Huges. Donderdag gaat Van Boxtel op bezoek bij minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) voor regulier overleg. „Over actuele kwesties”, zegt een woordvoerder van het departement. Welke dat zijn, wordt niet gezegd. Los van de toekomst van het spoor (marktwerking, hsl, ProRail) laat zich raden dat ook de zoektocht naar de permanente opvolger op de agenda staat. Schiet dat een beetje op, Roger?

Kandidaten genoeg

Mocht Van Boxtel dat niet kunnen vertellen, dan is een oplossing nabij. Vanaf maart dient zich een horde nieuwe kandidaten aan die staan te popelen om een zichtbare, prestigieuze en goed betaalde nieuwe baan. Al die straks – excusez de beeldspraak – uitgerangeerde politici die na de verkiezingen niet zullen terugkeren in Den Haag. Een VVD’er als Melanie Schultz of Ard van der Steur ligt voor NS niet voor de hand. Een liberaal zit liever in de auto dan in de trein. Nog niet veel PvdA-kopstukken hebben hun vertrek aangekondigd, maar er zullen vast een paar op de markt komen. Net als lijsttrekkers van partijen die straks een onverwachte nederlaag lijden. Headhunters op zoek naar een maatschappelijke antenne kunnen hun kaartenbakje uitbreiden.