Cybereenheid vanaf volgend jaar offensief operationeel

Het Defensie Cyber Commando (DCC) werd in 2014 opgezet. Vanaf volgend jaar is deze internationaal inzetbaar.

Brigadegeneraal Hans Folmer
Brigadegeneraal Hans Folmer Foto ANP/Bas Czerwinski

De cybereenheid Defensie Cyber Commando (DCC) is vanaf begin volgend jaar operationeel en kan mee op missies naar het buitenland. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. Het team bestaande uit 80 personen bezat al enkele jaren defensieve capaciteiten, maar was nog niet eerder inzetbaar op offensieve missies.

Het DCC bestaat officieel sinds 2014. De eenheid zal optreden als ondersteuning van militaire operaties. Zo moeten bijvoorbeeld vijandelijke communicatiesystemen, telefoons en drones kunnen worden uitgeschakeld. Brigadegeneraal Hans Folmer zegt in een persbericht van Defensie:

“De belangrijkste taak van het DCC is het ondersteunen van militaire operaties. Een cyber operations team kan de staf van de commandant tijdens een missie versterken. Wij oefenen met het Defensie Computer Emergency Response Team (DEFCERT) onder meer de bescherming van onze eigen systemen. Dat team moet er voor zorgen dat militaire operaties geen hinder ondervinden en de informatiesystemen van Defensie betrouwbaar zijn.”

Lees ook: En ook digitaal is Nederland paraat

NAVO

Het DCC doet dit jaar mee met de jaarlijkse Cyber Coalition-oefening van de NAVO. Dan worden zowel procedures als Defensiebrede acties van de cybereenheid geoefend. Dit jaar wordt er een scenario uitgewerkt waarin cyberaanvallen plaatsvinden op een NAVO-installatie.

Afgelopen jaar was er sprake van een recordaantal cyberaanvallen op Nederlandse overheden door andere staten, meldde de AIVD. Ook Nederlandse bedrijven zijn steeds vaker doelwit van cyberspionage.