College Rotterdam steunt stadionplan Feyenoord

De Kuip De plannen voor een nieuw stadion van Feyenoord worden gesteund door het Rotterdamse college van burgemeesters en wethouders.

Artist impression OMA

De plannen voor een nieuw stadion van Feyenoord worden gesteund door het Rotterdamse college van burgemeesters en wethouders. Het stadion moet onderdeel gaan uitmaken van een totale gebiedsontwikkeling onder de naam Feyenoord City, een project wat naar verwachting tussen de 1 en 1,5 miljard euro gaat kosten. Daarvan is naar schatting 400 miljoen euro bestemd voor het nieuwe stadion.

Artist impression OMA

Artist impression OMA

De gemeente wordt gevraagd voor in totaal 100 miljoen euro bij te dragen aan het stadion: 60 miljoen voor de aankoop van de grond onder het complex en 40 miljoen in aandelen. Dat werd woensdagochtend bekendgemaakt op een bijeenkomst in Rotterdam.

Lees ook: Hoofdpijndossier De Kuip

Financiële risico’s

Sportwethouder Adriaan Visser (D66) zegt dat dit plan „alles behelst wat je als stad kunt wensen”. „Het is een plan met draagvlak en een degelijke spreiding van financiële risico’s bij zowel publieke als ook private partijen.” Het woord is nu aan de gemeenteraad, die er naar verwachting maart volgend jaar over zal stemmen.

Lees ook: Rotterdam heeft voor elke inwoner een eigen voetbalclub

Het nieuwe stadion moet plaats bieden aan 63.000 toeschouwers en komt deels op de oever van de Maas te liggen, ongeveer een kilometer van de Kuip. De eerste wedstrijd van Feyenoord in het nieuwe stadion moet er in het seizoen 2022/2023 gespeeld worden. Het stadionontwerp wordt gemaakt door architectenbureau OMA van Rem Koolhaas.

Feyenoord denkt met het nieuwe stadion een hogere omzet te genereren waarmee het financiële gat met Ajax en PSV wordt gedicht. „Met dit plan realiseren we een verdubbeling van het spelersbudget hetgeen ons blijvend kwalificeert voor de top van de nationale voetbalcompetitie”, zegt Gerard Hoetmer, president-commissaris van Feyenoord.

Atletiekbaan

Feyenoord City is een grote gebiedsontwikkeling van het verrommelde gebied rond de Kuip, met woningbouw, hotels, horeca, entertainment, winkels. In totaal gaat de totstandkoming zeker vijftien jaar duren. Als eerste wordt het gebied rondom het nieuwe stadion ontwikkeld.

Artist impression OMA

Artist impression OMA

De ‘oude’ Kuip blijft in de plannen goeddeels behouden. Er komen onder meer woningen in, een gezondheidscentrum, een bierbrouwerij, een Feyenoord-museum en een atletiekbaan met binnen en buiten gedeelte.

De vorige twee pogingen voor een nieuw onderkomen voor Feyenoord mislukten – in 2013 klapte het plan voor nieuwbouw, vorig jaar ging vernieuwbouw van de Kuip niet door.