EC wil samenwerking bij aanschaf en ontwikkeling wapens

Als lidstaten meer gaan samenwerken bij het onderzoek naar en de aanschaf van wapens scheelt dat uiteindelijk een hoop geld, zo is de verwachting.

Eurocommissarissen Federica Mogherini (links) en Jyrki Katainen presenteren het plan voor een Europees Defensiefonds.
Eurocommissarissen Federica Mogherini (links) en Jyrki Katainen presenteren het plan voor een Europees Defensiefonds. Foto Eric Vidal / Reuters

Als het aan de Europese Commissie ligt gaan lidstaten van de Europese Unie in de toekomst meer samenwerken bij het ontwikkelen en aanschaffen van wapens. Zo wil de commissie de komende jaren meer geld steken in onderzoek naar wapentechnologie en een fonds opzetten voor de gezamenlijke aanschaf van wapens.

Die twee delen samen vormen het zogeheten Europees Defensiefonds, dat woensdagmiddag door de commissie werd gepresenteerd. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie zei over de plannen in een persverklaring:

“Om onze gezamenlijke veiligheid te garanderen, moeten we investeren in de gezamenlijke ontwikkeling van wapens en middelen van strategisch belang. (…) Als Europa niet voor zijn eigen veiligheid zorgt, gaat niemand anders dat doen.”

500 miljoen euro naar onderzoek

Onderdeel van het plan is om vanaf 2017 jaarlijks 90 miljoen euro aan budget vrij te maken voor onderzoek naar bijvoorbeeld radartechnologie, encryptie van software en robotica. Dat jaarlijkse onderzoeksbudget moet na 2020 worden opgehoogd tot 500 miljoen euro. Nu is defensieonderzoek nog uitgesloten van de Europese wetenschapsprogramma’s, meldt ANP.

De andere helft van het Defensiefonds bestaat uit een spaarpot waar lidstaten jaarlijks geld in storten. Dat budget kunnen zij dan gebruiken voor gezamenlijke aanbestedingen, waardoor de aanschaf van wapens goedkoper moet worden. De commissie verwacht dat elk jaar minimaal 5 miljard euro nodig is om dit fonds goed te laten functioneren.

Het plan voor de gezamenlijke investering in wapens komt niet lang na de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Tijdens zijn campagne zei Trump dat hij wil dat NAVO-bondgenoten meer gaan uitgeven aan defensie. Gebeurt dat niet dan komt de VS zijn bondgenoten wellicht niet te hulp, dreigde de zakenman.