Bpost komt met ‘finaal en verbeterd voorstel’ voor PostNL

In plaats van 5,65 euro per aandeel biedt Bpost nu 5,75 euro per aandeel.

Sorteer -en distributiecentrum pakketten van PostNL in Amersfoort.
Sorteer -en distributiecentrum pakketten van PostNL in Amersfoort. Foto Bas Czerwinski/ ANP

Het Belgische Bpost heeft een “finaal en verbeterd voorstel” gedaan voor een overname van PostNL. Dat blijkt uit een persbericht dat het Belgische postbedrijf woensdagavond heeft uitgebracht. In plaats van 5,65 euro per aandeel biedt Bpost nu 5,75 euro per aandeel.

Eerder deze maand heeft PostNL het eerdere voorstel van Bpost resoluut afgewezen. PostNL vond de prijs te laag en vond dat de Belgische overheid te veel invloed zou hebben. Nu bezit de Belgische staat 51 procent van de aandelen, na de overname zou dat nog 40 procent zijn. Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) en een meerderheid van de Tweede Kamer steunden het Nederlandse postbedrijf in de afwijzing.

PostNL krijgt meer invloed na overname

Aan deze twee bezwaren heeft Bpost nu dus geprobeerd iets te doen. De prijs is iets hoger en PostNL krijgt na de overname meer invloed op het gefuseerde bedrijf. Zo krijgt een speciale Nederlandse stichting het recht om onafhankelijke bestuurders te benoemen, als tegenwicht tegen bestuurders die de Belgische staat mag aanwijzen. Deze Nederlandse bestuurders kunnen dan letten op de “belangen van de Nederlandse belanghebbenden”.

Bpost schrijft in het persbericht uit te kijken naar een “uitnodiging” van PostNL om “om op korte termijn” in onderhandeling te gaan. Met deze hogere prijs en aangepaste voorwaarden wordt het moeilijker voor het bestuur van PostNL om dit te weigeren. Verschillende aandeelhouders van PostNL, onder wie media-ondernemer en belegger John de Mol, hebben al na het eerste voorstel geklaagd dat PostNL met Bpost aan tafel moet. Als PostNL nu nog steeds weigert, kunnen ze echt gaan morren.

Motie wijziging Postwet om overname tegen te houden

Eerder dit jaar heeft PostNL wel maanden met Bpost onderhandeld. Daaruit leiden ingewijden af dat het bedrijf blijkbaar wel enige logica ziet in samengaan met Bpost, anders doe je die moeite niet. Een deal was toen dichtbij. Er werd zelfs al gewerkt aan een fusieprotocol, een document met alle afspraken die gaan gelden, bijvoorbeeld over werkgelegenheid. Onder meer op de Belgische staatsinvloed en de pensioenen van PostNL-werknemers zou de deal toen in een laat stadium toch zijn mislukt.

Zelfs als PostNL het nu wél ziet zitten, kan Bposts overnameplan alsnog mislukken. De Tweede Kamer wil niet dat PostNL Belgisch wordt en heeft minister Kamp in een motie opgedragen de Postwet zo te wijzigen dat hij deze overname kan tegenhouden. De minister heeft beloofd te onderzoeken of dat juridisch mogelijk is.