Bpost doet ‘finaal en verbeterd’ bod

overname postnl

Het Belgische postbedrijf biedt nu 5,75 euro per aandeel in plaats van 5,65 euro. PostNL krijgt na de overname meer invloed.

Het Belgische Bpost heeft een „finaal en verbeterd voorstel” gedaan voor een overname van PostNL. Dat blijkt uit een persbericht dat het Belgische postbedrijf woensdagavond heeft uitgebracht. In plaats van 5,65 euro per aandeel biedt Bpost nu 5,75 euro per aandeel.

Eerder deze maand wees PostNL een vroeger voorstel van Bpost resoluut af. PostNL vond de prijs te laag en meende dat de Belgische overheid te veel invloed zou hebben. Nu bezit de Belgische staat 51 procent van de aandelen, na de overname zou dat nog 40 procent zijn. Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) en een meerderheid van de Tweede Kamer steunden het Nederlandse postbedrijf in de afwijzing.

Aan deze bezwaren heeft Bpost nu dus geprobeerd iets te doen. De prijs is iets hoger en PostNL krijgt na de overname meer invloed op het gefuseerde bedrijf. Zo krijgt een speciale Nederlandse stichting het recht om onafhankelijke bestuurders te benoemen, als tegenwicht tegen bestuurders die de Belgische staat mag aanwijzen. Deze Nederlandse bestuurders kunnen dan letten op de „belangen van de Nederlandse belanghebbenden”.

Bpost schrijft uit te kijken naar een „uitnodiging” van PostNL om „om op korte termijn” in onderhandeling te gaan. Met deze hogere prijs en aangepaste voorwaarden wordt het moeilijker voor het bestuur van PostNL om dit te weigeren. Verschillende aandeelhouders van PostNL, onder wie mediaondernemer en belegger John de Mol, hebben al na het eerste voorstel geklaagd dat PostNL met Bpost aan tafel moet. Als PostNL nu nog steeds weigert, kunnen ze echt gaan morren.

Eerder dit jaar heeft PostNL maanden met Bpost onderhandeld. Daaruit leiden ingewijden af dat het bedrijf blijkbaar wel enige logica ziet in samengaan met Bpost, anders doe je die moeite niet. Een deal was toen dichtbij. Er werd al gewerkt aan een fusieprotocol, een document met afspraken die gaan gelden, zoals over werkgelegenheid. Onder meer op de Belgische staatsinvloed en de pensioenen van PostNL-werknemers zou de deal toen in een laat stadium toch zijn afgeketst.

Zelfs als PostNL het nu wél ziet zitten, kan Bposts overnameplan alsnog mislukken. De Tweede Kamer wil niet dat PostNL Belgisch wordt en heeft minister Kamp in een motie opgedragen de Postwet zo te wijzigen dat hij deze overname kan tegenhouden. De minister heeft beloofd te onderzoeken of dat juridisch kan.

    • Teri van der Heijden