Air France-demonstranten veroordeeld voor geweld

Bij twee directeuren werd vorig jaar de kleding van hun lijf gescheurd. De rechter deelt nu boetes en voorwaardelijke celstraf uit.

Xavier Broseta, een hoge functionaris van Air France, wordt ontzet nadat demonstranten zijn shirt kapot hebben gescheurd.
Xavier Broseta, een hoge functionaris van Air France, wordt ontzet nadat demonstranten zijn shirt kapot hebben gescheurd. Foto Jacky Naegelen / Reuters

Veertien voormalige en huidige werknemers van Air France zijn woensdag door de rechter veroordeeld voor deelname aan een gewelddadig vakbondsprotest oktober vorig jaar. Daarbij werd bij twee directeuren van Air France de kleding van hun lijf getrokken.

Drie mensen zijn veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen tussen de drie en vier maanden, elf anderen hebben een boete van 500 euro opgelegd gekregen, meldt persbureau AP. De demonstranten waren boos dat Air France aankondigde 2.900 banen en 10 procent van de langeafstandsroutes te willen schrappen.

Beelden van het protest. Tekst gaat verder onder video.

Lees ook over het protest: ‘Plan B’ van Air France loopt uit op veldslag

Xavier Broseta, baas van de HR-afdeling, en Pierre Plissonnier, manager van de afdeling langeafstandsvluchten, konden met hulp van beveiligers over een hek klimmen nadat de demonstranten hun kleding hadden weten te scheuren. Premier Manuel Valls noemde de demonstranten “boeven” en zei dat ze het imago van Frankrijk hadden geschaad. Van de demonstranten zijn er vier ontslagen na het protest.

De veroordeelden hebben nu tien dagen de tijd om in beroep te gaan. Volgens de advocaat van elf van hen is het vonnis “ongehoord”. Zij heeft aangeven haar cliënten te adviseren beroep aan te tekenen.