Agent vrijuit na doodschieten zwarte man Charlotte

Volgens de aanklager had slachtoffer Keith Lamont Scott een wapen bij zich. Na zijn dood braken gewelddadige protesten uit.

Aanklager Andrew Murray toont bewijs dat Keith Lamont Scott een vuurwapen bij zich had.
Aanklager Andrew Murray toont bewijs dat Keith Lamont Scott een vuurwapen bij zich had. Foto Diedra Laird / AP

Politieagent Brentley Vinson krijgt geen straf voor het gebruiken van dodelijk geweld tegen de 43-jarige zwarte Amerikaan Keith Lamont Scott in Charlotte in de staat North Carolina afgelopen september. Volgens de openbaar aanklager was het doodschieten van Scott gerechtvaardigd, meldt persbureau AP. Onderzoek wijst volgens de aanklager uit dat Scott inderdaad een vuurwapen bij zich droeg, zoals de politie beweerde. Na de schietpartij waren er dagenlang protesten in Charlotte.

Scott zat in zijn geparkeerde auto bij een appartementencomplex. De politie was op zoek naar een andere verdachte, maar zag Scott met een joint en een vuurwapen in zijn auto zitten. De politie verzocht hem toen zijn voertuig te verlaten. Volgens de politie hield hij het vuurwapen in zijn hand en weigerde hij dat weg te leggen, ondanks verschillende oproepen daartoe. Daarna zou pas zijn geschoten door agent Vinson, zelf een zwarte man.

Enkelholster

De familie van Scott heeft de lezing van de politie altijd betwijfeld. Scott zou geen vuurwapen maar een boek bij zich hebben gedragen. Op beelden van dashboardcamera’s en lichaamscamera’s van de politie was niet duidelijk te zien of Scott echt een wapen bij zich had.

De aanklager baseert zijn oordeel echter op nieuw videobewijs. Op bewakingsbeelden van een winkel zou te zien zijn dat Scott een pistoolholster aan zijn enkel droeg. Op het wapen dat gevonden werd zaten vingerafdrukken en DNA van Scott.

Naar aanleiding van de dood van Scott, een van de vele zwarte mannen die afgelopen zomer door politiegeweld om het leven kwamen in de VS, braken gewelddadige protesten uit in Charlotte. De gouverneur van North Carolina zag zich genoodzaakt de noodtoestand uit te roepen en een avondklok in te stellen.