ADO belt en mailt, maar krijgt eigenaar Wang niet te pakken

Voetbal Bestuurders van ADO Den Haag doen alles om weer in contact te komen met clubeigenaar Wang Hui. Tevergeefs. Sinds Wang regeert is ADO verwikkeld in een repeterende crisis.

Wang Hui, eigenaar van ADO Den Haag verlaat het Kyocera stadion.
Wang Hui, eigenaar van ADO Den Haag verlaat het Kyocera stadion. Foto ANP / Bart Maat

Sinds de laatste keer dat ze hem spraken op 24 oktober doen bestuurders van ADO Den Haag alles om weer in contact te komen met clubeigenaar Wang Hui. Ze bellen, e-mailen en schrijven brieven, die ze laten afleveren door de meest betrouwbare koeriersbedrijven in China, op elk mogelijk adres dat van Wang bekend is. Zonder effect. Vanuit Peking blijft het stil.

Lees ook: ADO sleept grootaandeelhouder voor de rechter

De bestuurders hadden verwacht dat ze de grootaandeelhouder dinsdag zouden treffen op de geplande aandeelhoudersvergadering in Den Haag. Op verzoek uit China was de meeting naar dinsdag verplaatst omdat Wang dan wel kon. Tot ergernis van oud-burgemeester en clubcommissaris Wim Deetman. Voor een drukbezet man als hij was het een kwelling om zijn afspraken te verzetten.

„De opstelling van de grootaandeelhouder gedurende de vergadering was in het belang van ADO”

Eén miljoen euro in het rood

Voor niks. Niet Wang was overgevlogen, maar diens vaste entourage: zoon Terry en zakenpartner Zheng Li. Gevolg was dat zij werden geïnformeerd over misschien wel de meest opzienbarende ontwikkeling in het overnameverhaal tot nu toe: het feit dat ADO een kort geding heeft aangespannen tegen zijn eigenaar. De club heeft al ruim een jaar bijna drie miljoen euro te goed van Wang en zit daar zo ernstig om verlegen dat algemeen directeur Mattijs Manders zijn baas heeft gedagvaard. De club staat dit seizoen zo’n één miljoen euro in het rood en heeft bij de KNVB al tweemaal om uitstel gevraagd voor het indienen van de jaarcijfers.

Lees ook over de perikelen bij ADO: Club in de wurggreep van Chinese eigenaar

De gemeente schaart zich achter de club. Wethouder Tom de Bruijn schreef woensdag dat hij juridische stappen overweegt tegen Wang. De wijze waarop Wang twee commissarissen wilde benoemen, getuigt van onbehoorlijk bestuur. „De opstelling van de grootaandeelhouder gedurende de vergadering was in mijn ogen niet in het belang van ADO”, schreef hij de gemeenteraad, waarmee hij woensdagavond bijeenkomt voor een spoeddebat.

Verbazing wekt het nauwelijks. Sinds Wang regeert is ADO verwikkeld in een repeterende crisis. ADO is teleurgesteld in Wang, Wang juist in ADO. Een verhaal doorspekt met het soort drama dat soaps kenmerkt. De Haagse journalist die ADO en Wang ooit bijeenbracht, liet zich eens ontvallen dat hij het overnamecontract altijd bij zich droeg. Als boze supporters verhaal kwamen halen, kon hij altijd laten zien dat de absurde werkelijkheid niet overeenkwam met de plannen op papier.

Raad van commissarissen

Neem de rol van tv-presentator Kees Jansma en golfbaandirecteur Martin Toet. Beiden dachten zich in juni aan ADO te hebben verbonden als commissaris, wat bij de betreffende meeting ook zou zijn genotuleerd. Bij wijze van welkom had Wang hen zelfs liefkozend omhelsd. Toen het tweetal zich dinsdag meldde op het stadhuis, kregen ze van Wangs entourage te horen dat ze daar niet hoorden te zijn. Volgens de Chinezen waren ze nooit officieel geïntroduceerd, en dus ook geen commissaris.

Wang wil dat de twee plaatsmaken voor Chinezen. Daardoor zou de rvc uit drie Chinezen bestaan – Wang is zelf voorzitter daarvan - naast oud-speler Martin Jol en oud-burgemeester Wim Deetman, die namens de vereniging HFC ADO Den Haag en gemeente in de rvc zijn geposteerd en daardoor niet door Wang kunnen worden afgezet. Deetman wordt gezien als de beschermheer van ADO’s achterban, een statusrijke bestuurder tegen wie Wang geen sprookjes zou durven vertellen.

Wel dus. Het gebeurde voorafgaand aan de transfer van Sheraldo Becker, deze zomer. De RvC vond drie ton een onverantwoord bedrag voor deze aankoop, maar ging akkoord nadat Wang hen duidelijk had gemaakt dat hij de speler per se wilde hebben en zelf zou betalen. Aan tafel in Den Haag had hij zich tot zijn compagnons gewend: „Hoe snel kunnen we het geld overmaken?” Veertien dagen, was het antwoord. Het geld is er nooit gekomen.

Als de baas belooft miljoenen over te maken, kun je die bedragen niet negeren bij het schrijven van beleid.

Tekorten

Hoewel ADO die transactie wel verwacht, staat die drie ton los van de rechtszaak. Dat betreft enkel de beloofde agiostortingen van een kleine drie miljoen euro, waarvoor bestuurders al een bestemming hadden bedacht. Op basis van schriftelijke afspraken met Wang hebben zij beleid uitgestippeld dat ADO vooruit moest helpen. In werkelijkheid is het andersom. Door die uitgaves zijn er juist problemen ontstaan in de vorm van tekorten. Niet slim, vindt wethouder De Bruijn.

Treffend is een storting van vorig seizoen van 1,9 miljoen euro. Op papier bedoeld voor investeringen, maar de directie van ADO moest daar ook de vijf ton van betalen die Wang hen al had gekost: advocaatkosten, kosten van een trainingskamp van een Chinese voetbalschool, diners, hotelkamers, businessclass vliegtickets en zelfs verkeersboetes. ADO tegen Wang: wij krijgen vijf ton extra van jou. Omdat die wens vergeefs is, ontstond er een gat van vijf ton.

Moet de club zijn eigen broek niet ophouden? Betrokkenen noemen dat ondoenlijk. Als de baas belooft miljoenen over te maken, zeggen zij, kun je die bedragen niet negeren bij het schrijven van beleid. Voetbal is ook ondernemen. Investeren in skyboxen om daar later nieuwe sponsoren voor te vinden. Momenteel kan directeur Manders niks. Van geen enkele euro kan hij er op termijn twee maken. Spelers zegden inmiddels al activiteiten buiten het veld af omdat er nog geen overeenstemming is over het premiestelsel.

Manders moet vrezen voor zijn baan. Namens ADO heeft hij een kort geding aangespannen tegen een baas die hem elk moment kan ontslaan. Als dat werkelijk gebeurt, zal niemand daarvan opkijken.