Zuid-Koreaanse president Park: ik treed af als parlement het wil

De onverwachte aankondiging komt nadat Park al weken onder vuur ligt wegens een corruptieschandaal.

Een televisie met Park Geun-hye tijdens haar aankondiging
Een televisie met Park Geun-hye tijdens haar aankondiging Kim Hong-Ji/Reuters

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye heeft dinsdag in een toespraak op televisie onverwacht aangekondigd dat ze bereid is om af te treden als het parlement daartoe besluit. Dat meldt persbureau AP. Park stelde ook als voorwaarde dat de verschillende partijen met een plan komen voor een machtsoverdracht.

Park (64) legt daarmee haar lot volledig bij het parlement. De president lag al weken onder vuur wegens een corruptieschandaal. Het nieuws dat ze een goede vriendin invloed gaf op staatszaken leidde tot enorme protesten en harde kritiek van oppositiepartijen. Tot nu toe weigerde Park echter af te treden.

Lees ook: Zuid-Koreanen willen af van hun ‘leugenachtige’ president Park

Afzettingsprocedure

Daar is nu verandering in gekomen. Park is daarmee de oppositie vóór, die van plan was om vrijdag een afzettingsprocedure te starten. Dat leidde al tot meer stemmen binnen haar eigen partij om zelf terug te treden. Volgens de oppositie is de televisietoespraak dan ook slechts bedoeld om afzetting te voorkomen, omdat Park zou weten dat parlement het voorlopig niet eens zal worden over een datum en de procedure. De grootste oppositiepartij, Minjoo, zegt van plan te zijn om door te gaan met de procedure.

Park heeft al twee keer eerder haar excuses aangeboden voor het schandaal, maar de protesten in het land bleven voortduren. Slechts rond de 4 procent van de Zuid-Koreanen is positief over Park.

Als ze inderdaad aftreedt is Park de tweede Zuid-Koreaanse president ooit die dat zal doen. Syngman Rhee, de eerste president van het land, vluchtte in 1960 weg tijdens een volksopstand. Het regime dat daarna werd geïnstalleerd werd vervolgens door Parks vader, Park Chung-hee, omvergeworpen.