Zuid-Korea

Park bereid tot aftreden, ‘tijdrekken’ zegt oppositie

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye heeft dinsdag op televisie verklaard bereid te zijn vervroegd af te treden in verband met een corruptieschandaal, als het parlement dat wil. Park, wier termijn loopt tot 2018, staat al weken onder zware druk om op te stappen nadat bekend werd dat ze een oude vriendin vergaande invloed op het regeringsbeleid had toegestaan. De vriendin, Choi Soon-sil, had niet de geringste kwalificaties. Choi wordt ervan verdacht haar connecties met Park te hebben gebruikt miljoenen dollars af te troggelen van grote bedrijven. Elk weekend demonstreren honderdduizenden mensen voor Parks ontslag. Oppositiepartijen beschuldigden haar van tijdrekken. Zij hopen een formele afzettingsprocedure in gang te zetten. (NRC)