‘Willkommen bei den Hartmanns’

Asielzoekerskomedie Duitse filmhit van het jaar

De komedie Willkommen bei den Hartmanns is in een maand uitgegroeid tot de grootste Duitse filmhit van 2016, met een recette van bijna 20 miljoen euro. Een komedie met een actueel onderwerp: een stijve Beierse familie neemt op initiatief van de babyboomer-oma de Nigeriaanse asielzoeker Diallo in huis, gespeeld door de Belgische rapper Eric Kabongo. Ze lijdt aan een helperssyndroom, knarsetandt haar cynische nageslacht. „Liever een helperssyndroom dan een klootzaksyndroom”, vindt haar kleindochter. Regisseur is Simon Verhoeven, wiens romkomhit Männerherzen uit 2011 in Nederland werd verfilmd. Als de film elders wordt vertoond, versterkt dat een vreemde trend: Duitse humor die ook elders in de smaak valt. Zie onlangs Er ist wieder da en Toni Erdmann. (NRC)