Werklozen

Amsterdam wil beginnen met experimenten bijstand

De gemeente Amsterdam wil snel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) horen of bijstandsgerechtigden in de hoofdstad mogen meedoen aan speciale experimenten. Klijnsma had eerder laten weten dat dit niet kan, omdat Amsterdam zijn werklozen eerst moest verplichten om een zogenoemde ‘tegenprestatie’ te leveren, zoals verkeersborden schoonmaken of koffie schenken in een zorginstelling.

In een brief aan Klijnsma wijst SP-wethouder Arjan Vliegenthart er nu op dat de fractievoorzitter van haar eigen PvdA, Diederik Samsom, juist af wil van het „frame” van een tegenprestatie en alle gemeenten meer vrijheid wil geven om zelf te bedenken hoe ze hun bijstandsgerechtigden actief kunnen krijgen, ook als dat niet meteen via betaald werk is. „Ik ben het daar van harte mee eens”, schrijft Vliegenthart. Samsom pleitte er op maandag voor in de Volkskrant, samen met D66-leider Alexander Pechtold.

Het kabinet wil 25 gemeenten de vrijheid geven om hun bijstandsgerechtigden twee jaar lang maximaal 200 euro per maand te laten bijverdienen. Samsom en Pechtold stellen voor dat die ruimte groter wordt: wie werkt naast een bijstandsuitkering zou van die extra inkomsten de helft mogen houden.

    • Petra de Koning