Vriend van Usain moet diner voorproeven

Documentaire In de film I Am Bolt wordt de snelste man op aarde vooral vereerd. Tegelijk blijkt er wel uit hoezeer de Jamaicaan worstelt met zijn motivatie.

Je zou kunnen denken dat het leuk is Usain Bolt te zijn. Kijk maar hoe Bolt maandag, de dag van de première van de documentaire over zijn leven I Am Bolt, een duur Londens hotel binnenstapt. Vrolijk, lachend, nonchalant. In zijn sponsorshirtje beantwoordt hij vragen van journalisten. Usain, je behoort tot de groten der aarde. Hoe voelt dat? Denk je echt dat je profvoetballer kunt worden?

Dat idee zou zomaar versterkt kunnen worden als je de documentaire kijkt. Usain feest met mooie vrouwen in kleine bikini’s op het strand. Usain tuft door Jamaica in zijn goudkleurige sportauto. Usain laat zijn boezemvriend eten voorproeven om vast te stellen „of het goed voor Usain” is.

Maar uiteindelijk is het niet zo makkelijk om 's werelds snelste en beroemdste atleet te zijn. Het doet pijn: eindeloos gewichten trekken in een zanderig grasveld.

Als Bolt aan het begin van zijn carrière te vaak geblesseerd is, blijkt dat een lichte kromming van de ruggegraat de oorzaak is. Met veel oefening en training wordt dat gecompenseerd, vertelt behandelend arts Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, die ook Arjen Robben zo lang zo blessurevrij mogelijk hield. Het bezoek aan de Duitse arts levert een prachtig shot op van Müller die te werk gaat en Bolt masseert terwijl hij in een hemelblauwe onderbroek op tafel ligt, terwijl de blonde collega van de arts licht verveeld op een computer werkt.

I Am Bolt moet het hebben van die mooie beelden, want een grootse film is het niet. Daarvoor is de verering te groot, het verhaal van armoede tot rijkdom, van niets tot wereldkampioen, te glad en perfect. Een kritisch portret van Bolt en zijn wereld, waar zaken als doping in de atletiek aan bod komen, is de film niet.

Dat beoogden wij niet, zegt producer Gabe Turner in Londen. Turner: „Wij wilden Usains vertrouwen winnen. Wij wilden dat hij toestond hem te filmen en dat hij met kleine camera’s zijn privéleven vastlegde.”

Wat wel mooi naar voren komt, is Bolts worsteling zich te motiveren. Pas als rivaal Justin Gatlin op tv verklaart in Rio te winnen, wordt Bolt wakker en traint hij als een bezetene. Die overwinning is binnen.

In augustus worden in de Britse hoofdstad de wereldkampioenschappen gehouden. Daar zal Bolt zich nog inspannen, al beperkt hij zijn optreden tot de honderd meter. Daarna zwaait hij af. Daar heeft hij zin in. „Ik wil meer tijd met mijn vrienden doorbrengen. Uitgaan en dan uitslapen. Kunnen eten wat ik wil.”