Vliegtuig met Braziliaans voetbalteam neergestort in Colombia

Aan boord waren 68 passagiers, onder wie de selectie van de club Chapecoense, en negen bemanningsleden. Er zijn volgens de Colombiaanse autoriteiten zes overlevenden.

Wrakstukken van het neergestorte toestel in Colombia.
Wrakstukken van het neergestorte toestel in Colombia. Foto Raul Arboleda/AFP

Een vliegtuig dat op weg was van Bolivia naar Medellin is dinsdagochtend neergestort in de buurt van de Colombiaanse stad. Aan boord waren negen bemanningsleden en 68 passagiers, onder wie de selectie van de Braziliaanse voetbalteam Chapecoense. Er zijn volgens de Colombiaanse autoriteiten zes overlevenden.

Een foto van wrakstukken van het vliegtuig, via het Colombiaanse ministerie van Defensie:

Twitter avatar ELTIEMPO EL TIEMPO Sobrevivientes de accidente aéreo son atendidos en hospital de La Ceja https://t.co/XSJSCsiaii https://t.co/qDhNdERwRL
Bekijk ook de fotoserie: Hoogtepunt in clubhistorie Chapecoense eindigt in grote ramp

Chapecoense, dat negende staat in de hoogste divisie van het Braziliaanse voetbal, vloog naar Medellin voor de eerste van twee finalewedstrijden van de Zuid-Amerikaanse bekercompetitie Copa Sudamericana, vergelijkbaar met de Europa League. Tegenstander zou Atletico Nacional uit Medellin zijn geweest. De Colombiaanse club heeft inmiddels medeleven betuigd aan de nabestaanden, net als andere Braziliaanse voetbalclubs.

De Zuid-Amerikaanse voetbalbond COMNEBOL heeft aangekondigd alle voetbalactiviteiten, waaronder de finale, voorlopig op te schorten naar aanleiding van de vliegtuigcrash. De Braziliaanse president Temer heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Chapecoense, een club uit de zuidelijke Braziliaanse stad Chapecó (ca. 200.000 inwoners), heeft op Facebook laten weten te wachten op nieuws van de Colombiaanse autoriteiten voordat het officieel wil reageren.

Drie spelers, twee bemanningsleden en één journalist

Oorspronkelijk stonden er 22 spelers van Chapecoense, 28 leden van de technische staf, 22 journalisten en negen bemanningsleden op de passagierslijst. Er werd aanvankelijk een dodental van 75 gemeld, maar dit werd dinsdagavond bijgesteld naar 71. Het bleek namelijk dat vier mensen niet aan boord van het vliegtuig waren gegaan.

De overlevenden zijn drie voetbalspelers, twee bemanningsleden en één journalist, zo hebben de Colombiaanse luchtvaartautoriteiten gemeld.

Alan Ruschel wordt het ziekenhuis binnengebracht (tekst loopt verder onder tweets):

Twitter avatar Vessoni Vessoni RT @latercera Imágenes del jugador Alan Ruschel al momento de ser ingresado al hospital. Fotos de @EFEnoticias https://t.co/gCjo3BMDpj
Twitter avatar AeropuertoMDE José María Córdova Comunicado N° 2: Director de la @AerocivilCol preside puesto de mando unificado. #TamoJuntoChape https://t.co/BQG9gb4oQS

Elektrische storing

De burgemeester van Medellin spreekt van “een tragedie van grote proporties”, aldus AP. Het vliegtuig was vertrokken van het vliegveld Viru Viru in het Boliviaanse Santa Cruz de la Sierra. Iets voor voor middernacht lokale tijd heeft het toestel een noodsignaal uitgezonden vanwege een elektrische storing; vlak daarna zou het zijn neergestort in bergachtig gebied op zo’n 50 kilometer van Medellin.

De locatie van de crash (tekst loopt door onder kaart):

Colombiaanse autoriteiten hebben een nationaal rampenplan in werking gesteld. Het leger, de politie, de brandweer en de andere reddingsdiensten van het vliegveld van Medellin werkten samen in de zoektocht naar overlevenden, maar de locatie van de crash was moeilijk bereikbaar door slechte weersomstandigheden. Inmiddels is de zoek- en bergingsactie tijdelijk gestaakt.

Andere rampen

In het verleden zijn er vaker sportteams slachtoffer geworden van vliegtuigrampen. Het misschien wel bekendste team was het Manchester United van 1958, de zogeheten Busby Babes. Het team, dat algemeen wordt beschouwd als een van de beste Engelse teams ooit, zat in een vliegtuig dat in München neerstortte. Bobby Charlton was een van de overlevenden en won later met Engeland het WK van 1966.

Lees ook over andere vliegtuigrampen waarbij sportteams waren betrokken: Elke vijf jaar komt er wel een sportteam om bij een vliegramp

Een andere bekende ramp is die van het Uruguayaanse rugbyteam Old Christians Club. Toen een vliegtuig met het team in 1972 in de Andes neerstortte, moesten de overlevenden het vlees van lijken eten om te overleven.