Van Pieters Pensioentoer tot de Pietenborrel in Zwolle

De wandelgangen

De verkiezingen zijn echt pas in maart, toch is er bijna elke dag verkiezingsbijeenkomst. Politieke junkies komen aan hun trekken.

Campagne begint vroeg

Je zult maar niet van politiek houden. Dan is het dezer weken lastig om je af te sluiten voor de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Die zijn pas over ruim drie maanden – om precies te zijn over 106 dagen – maar de agenda puilt nu al uit van politieke thema-avonden, openbare partijvergaderingen, debatjes en andere preverkiezingsbijeenkomsten. Met de komst van Nieuwe Wegen, maandagmiddag aangekondigd door het afvallige PvdA-Tweede Kamerlid Jacques Monasch is het aantal partijen dat wil meedingen naar Kamerzetels gestegen tot zeker achttien. Het speelveld is daarmee druk bezet. De kalender evenzeer.

Van Maarn tot Zwolle

Een greep uit de agenda voor politieke partijen deze week: dinsdagavond voert ‘Pieters Pensioentoer’ – starring: CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt – langs een zaaltje in Amsterdam-Buitenveldert en spreekt Carola Schouten (ChristenUnie) in de Rotterdamse Bergsingelkerk over de vraag ‘Is er nog moraal in de politiek?’ Woensdag serveert het liberaal vrouwennetwerk van de VVD in Utrecht een netwerkdiner, met bijdragen van Kamerlid en campagneleider Tamara van Ark en van partijvoorzitter en crematoriumondernemer Henry Keizer. In Maarn houdt D66 diezelfde avond een interactieve discussie over ‘Senioren & Samenleving’. GroenLinks organiseert nog tot 10 december kennismakingsavondjes met kandidaat-Kamerleden, deze woensdag en donderdag in Utrecht. En terwijl dominee Den Hartog voor de SGP een ‘Tijdrede’ in Harskamp houdt (woensdag), is politieke nieuwkomer Thierry Baudet deze week op roadshow in Den Helder en Leeuwarden. Voor wie dat allemaal wat zwaar is: de liberale jongerenclub JOVD houdt een pooltoernooi in Groningen en een Pietenborrel in Zwolle.

Ondertussen in Den Haag

Zo komen politieke junkies wel aan hun trekken. Vrijwel dagelijks kunnen zij een politicus naar keuze aan het werk zien. Aan het werk? Jazeker, campagnevoeren hoort natuurlijk tot de vaste bezigheden van een (kandidaat-)politicus. Maar wie het klassieke politieke handwerk wil volgen, kan natuurlijk ook gewoon naar het hoofdtheater in Den Haag – dat draait gewoon door. De Tweede Kamer debatteert deze week onder veel meer over de begroting van Justitie, over de melkveehouderij en vroegschoolse educatie.