Uitbreiding Lelystad Airport loopt jaar vertraging op

De opening van de Schiphol-dependance is nu waarschijnlijk in 2019, schrijft staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Lelystad Airport, dat een dependance van Schiphol moet worden, kan niet zoals gepland in april 2018 opengaan. Dat heeft staatssecretaris Dijksma (PvdA, Infrastructuur en Milieu) dinsdag aan de Tweede Kamer medegedeeld. Waarschijnlijk duurt het minstens een jaar langer voordat er vakantievluchten vanuit de Flevopolder kunnen vertrekken.

De vertraging heeft er vooral mee te maken dat het lastiger is dan gedacht om de vluchtroutes vanuit Lelystad af te stemmen op die van Schiphol. De vluchten vanuit Lelystad mogen geen gevolgen hebben voor Schiphol en het militaire luchtruim rondom Lelystad. Het nieuwe routeontwerp compleet maken vergt nog enkele maanden, schrijft Dijksma. Dat er door een conflict over arbeidsvoorwaarden een tijdlang minder luchtverkeersleiders beschikbaar waren, heeft de zaak ook vertraagd.

Lees ook over Lelystad Airport: Op dit vliegveld begint straks je vakantie

Lelystad had vanaf april 2018 moeten beginnen met 2.000 vertrekkende en aankomende vluchten per jaar. Dat zou in vijf jaar oplopen naar 10.000 vluchten, naar 25.000 in 2033 en maximaal 45.000 in 2043. Om de vertraging te compenseren hoopt Dijksma dat de groei van het aantal vluchten vanuit Lelystad sneller kan gaan.

Druk verlichten

Het zijn vooral korte- en middellangeafstandsvluchten naar vakantiebestemmingen die vanuit Lelystad moeten vertrekken. De luchthaven moet de druk op Schiphol enigszins verminderen.

Vanwege sneller dan verwachte groei, vooral naar Schengenbestemmingen, heeft Schiphol maatregelen moeten nemen om de drukte aan te kunnen. Dit jaar vertrekken er 63 miljoen passagiers vanaf de luchthaven, waar op 60 miljoen was gerekend. Het maximaal toegestane aantal van 500.000 vliegbewegingen per jaar is al bijna bereikt.

Lees ook over de problemen van Schiphol: Schiphol zit klem in de polder

Schiphol zegt in een reactie teleurgesteld te zijn over het besluit. De luchthaven eist dat het ministerie “harde garanties” geeft dat Lelystad Airport in april 2019 open kan gaan. Ook wil Schiphol dat er vanaf dat moment geen 2.000, maar 4.000 vliegbewegingen per jaar mogelijk zijn.