Kamer wil bemiddeling daders en slachtoffers behouden

Vorige maand nog maakte minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) juist een eind aan die mediation, omdat er volgens hem geen geld meer voor was.

Foto iStock

De bemiddeling tussen daders en slachtoffers in het strafrecht verdwijnt, zoals het nu naar uitziet, toch niet. Vorige maand nog maakte minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) juist een eind aan die mediation, omdat er volgens hem geen geld meer voor was. De Tweede Kamer wil er nu toch geld aan uitgeven.

De PvdA, D66, SP, ChristenUnie en GroenLinks hebben dinsdag een voorstel ingediend om er jaarlijks 1,5 miljoen euro voor uit te trekken. Naar verwachting zal een Kamermeerderheid dit voorstel volgende week dinsdag bij de stemmingen steunen.

Bij bemiddeling in het strafrecht gaan de verdachte en het slachtoffer in gesprek voordat de rechtszaak begint. Het slachtoffer kan zijn ervaringen kwijt en de verdachte krijgt de kans om spijt te betuigen en eventuele schade te vergoeden. Vervolgens houdt de rechter rekening met de afspraken die bij de bemiddeling gemaakt zijn.

Tot nu toe was deze methode een experiment bij drie rechtbanken. Het idee is nu dat alle elf rechtbanken bemiddeling kunnen inzetten in zo’n duizend zaken per jaar.

Initiatiefnemer is Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA). Hij vond het „heel jammer” dat Van der Steur de mediation stopzette. Normaal gesproken worden in het strafrecht conflicten juist groter gemaakt, zegt hij. Maar bij buren- of familieruzies is dat helemaal niet wenselijk. „In dat soort zaken moet je door kunnen met elkaar. Mediation is een positieve manier om problemen op te lossen.”

Eerder liet de rechterlijke macht al weten „teleurgesteld” te zijn over de beslissing van minister Van der Steur. Zelf zei de minister toen dat hij „heel positief” is over het nut van bemiddeling in het strafrecht, maar dat hij simpelweg andere prioriteiten stelde in zijn begroting: „Je kunt elke euro maar één keer uitgeven.”

De 1,5 miljoen euro die de PvdA wil uitgeven, was aanvankelijk gereserveerd voor het financieren van een wetsvoorstel over bestuursrechters dat niet doorgaat.