Tweede Kamer stemt in met boerkaverbod

Het voorstel stelt dat boerka’s, nikabs, bivakmutsen en integraalhelmen worden verboden in het onderwijs, het OV, ziekenhuizen en in overheidsgebouwen.

Boerkadraagsters vorige week in het Tweede Kamergebouw.
Boerkadraagsters vorige week in het Tweede Kamergebouw. Foto: ANP

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag in met een boerkaverbod in delen van de openbare ruimte. Het voorstel houdt in dat boerka’s, nikabs, bivakmutsen en integraalhelmen verboden worden in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en in overheidsgebouwen. Dragen mensen die toch, dan kunnen zij een boete krijgen van maximaal 400 euro. Het verbod geldt niet op straat.

Vorige week woensdag werd al duidelijk dat een ruime meerderheid van de Tweede Kamer zich achter het wetsvoorstel van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) schaarde. Alleen GroenLinks, D66 en Groep Kuzu-Öztürk waren tegen het voorstel.

Lees ook: ‘Er wordt me door de Tweede Kamer verboden te zijn wie ik wil zijn’

Over een boerkaverbod wordt al jaren gesproken. Het kabinet-Rutte I wilde een compleet verbod op gezichtsbedekkende kleding invoeren, maar toen het kabinet viel sneuvelde dat plan. Bij het sluiten van hun regeerakkoord maakten VVD en PvdA in 2012 afspraken over een gedeeltelijk verbod, dat slecht in bepaalde situaties geldt en niet alleen voor boerka’s en niqaabs maar ook voor helmen, maskers of bivakmutsen.

Lees ook: Verbod op boerka ‘voelt als pesten’

Het is nog onbekend of er ook een meerderheid in de Eerste Kamer is voor het verbod. De partijen die dinsdag vóór het verbod stemden in de Tweede Kamer hebben op dit moment wel een meerderheid in de Eerste Kamer. Eerder adviseerde de Raad van State negatief over het voorstel: volgens het hoogste adviesorgaan moeten scholen en ziekenhuizen zelf regels kunnen maken over gezichtsbedekkende kleding. In Nederland dragen naar schatting een paar honderd vrouwen een niqaab of een boerka.