Thailand begint proces opvolging koning

Het is nog onduidelijk wanneer de benoeming van Maha Vajiralongkorn zal zijn, maar vermoedelijk deze week.

Een jonge foto van Vajiralongkorn in Bangkok
Een jonge foto van Vajiralongkorn in Bangkok Jorge Silva/Reuters

Het Thaise parlement heeft maandagnacht ingestemd met de benoeming van kroonprins Maha Vajiralongkorn tot de nieuwe koning van het land. Dat schrijft persbureau Reuters.

Eerder was nog onduidelijk wanneer het opvolgingsproces na de dood van Bhumibol Adulyadej, die op 13 oktober overleed, in gang zou worden gezet. Zijn zoon, Vajiralongkorn, gaf aan niet meteen de nieuwe koning te willen worden omdat hij genoeg tijd wilde voor het rouwen om zijn vader. Nu heeft het parlement hem gevraagd om aan de slag te gaan, meldde de voorzitter Pornpetch Wichitcholchai dinsdag op de nationale televisie.

Duitsland
Vajiralongkorn zou inmiddels onderweg zijn naar Thailand vanuit Duitsland, waar hij een huis heeft. Op welke dag hij officieel benoemd zal worden is nog onduidelijk. Parlementsvoorzitter Wichitcholchai deed daar geen uitspraken over. Reuters meldt dat de regering voorbereidingen zou treffen voor woensdag, maar er zou ook sprake zijn van vrijdag in een brief die naar alle ministeries is gestuurd.

De dood van Bhumibol op 88-jarige leeftijd leidde vorige maand tot massale rouw in het Zuidoost-Aziatische land. Veel Thai hadden nog nooit een andere monarch gekend. De regering kondigde een periode van rouw van een jaar aan. De officiële kroning van Vajiralongkorn zal pas daarna plaatsvinden. Ook Bhumibol werd uiteindelijk pas vier jaar na de dood van zijn broer gekroond.

Lees ook: Hij was de aanbeden vorst die Thailand bijeenhield

Vajiralongkorn geniet over het algemeen minder respect in Thailand dan zijn vader. Hij zou minder geïnteresseerd zijn in staatszaken, en heeft zeven kinderen uit drie huwelijken, waarvan ook de laatste eindigde in een scheiding.