Ter Apel neemt maatregelen tegen overlast asielzoekers

Asielzoekers die overlast veroorzaken kunnen nu onder meer een gebiedsverbod van drie maanden krijgen.

Foto Robin Utrecht / ANP

De gemeente Vlagtwedde wil met nieuwe maatregelen zorgen dat de inwoners van Ter Apel minder overlast ervaren van asielzoekers. Dat heeft burgemeester Kompier van Vlagtwedde (PvdA) dinsdag aangekondigd.

Als asielzoekers overlast veroorzaken, of als er “ernstige vrees” is dat ze dat gaan doen, legt de gemeente hen een gebiedsverbod van drie maanden op. Ook komt er meer politie rond het azc, zowel zichtbaar als onzichtbaar. Bij de bussen en bij het centrum zelf komt meer toezicht.

Vlagtwedde neemt de maatregelen naar aanleiding van twee bijeenkomsten met bewoners. Burgemeester Kompier in een verklaring:

“Wat klip en klaar naar voren komt, is dat inwoners de overlast en het gevoel van onveiligheid dat zij ervaren zat zijn. Men wil terug naar de situatie zoals die in het verleden was. Ook wat mij betreft is de maat nu vol.”

Volgens RTV Noord zou een kleine groep asielzoekers uit zogeheten veilige landen zich onder meer schuldig maken aan diefstal en agressief gedrag. Veilige landen zijn bijvoorbeeld Marokko en Algerije. Aanvragen van asielzoekers uit die landen worden meestal afgewezen, maar in afwachting van hun procedure mogen ze in Nederland blijven.

Alcoholverbod

Vorig week werd de beveiliging in het azc al opgeschroefd, meldde RTV Noord. Binnen het complex zouden asielzoekers zich misdragen.

Begin november stelde de gemeente Vlagtwedde een alcoholverbod in voor in de openbare ruimte van Ter Apel. Dat gebeurde na klachten van bewoners dat voornamelijk asielzoekers voor overlast zouden zorgen na alcohol te hebben genuttigd.