‘Silence’ over jezuïeten in 17de-eeuws Japan

Nieuwe film Scorsese gaat in première in het Vaticaan

Martin Scorseses Silence gaat in december in première in het Vaticaan voor vierhonderd prelaten en andere genodigden. Redelijk opmerkelijk, want Scorsese, die ook een biopic over Boeddha maakte, wekte in 1988 de woede van veel christenen met zijn diep religieuze, maar onorthodoxe film The Last Temptation of Christ. Jezus, God én mens tegelijk, werd daar in verzoeking gebracht door vleselijke lust. Het 159 minuten tellende Silence, naar de roman van Shusaku Endo, gaat over jezuïtische missionarissen in het 17de-eeuwse Japan die voor de keus staan tussen martelaarschap en fumie, een ritueel om het geloof te loochenen door op een kruissymbool te stampen. Paus Franciscus, van origine jezuïet, zal Scorsese ook een audiëntie gunnen, zo wordt verwacht. (NRC)