President Zuma overleeft opstand binnen het ANC

Zuid-Afrika Opstandelingen tegen president Zuma in het ANC hebben aan het kortste eind getrokken. De president is herbevestigd.

Foto AFP / Mujahid Safodien

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft de opstand binnen zijn eigen partij overleefd die hem de afgelopen drie dagen dreigde te onttronen. De motie van wantrouwen die een van de ministers uit zijn kabinet tegen president Zuma wilde indienen, werd door het partijbestuur afgewezen.

Volgens de secretaris-generaal van het ANC, Gwede Mantashe, gebeurde dit na „eerlijke, open en soms moeilijke discussies” binnen de partij. Volgens Zuid-Afrikaanse media liep de spanning binnen regeringspartij ANC zo hoog op dat het tot een handgemeen kwam tussen voor- en tegenstanders van de president.

Witte bewindsman

De motie van wantrouwen was afkomstig van Derek Hanekom, de minister voor Toerisme en een van de twee witte bewindslieden in Zuma’s kabinet. Krantenberichten waarin de afgelopen dagen werd beweerd dat meer dan de helft van het bestuur, het National Executive Committee (NEC), zich tegen Zuma zou hebben gekeerd, werden door de partij afgedaan als „fantasieën”.

De directe aanleiding voor de motie van wantrouwen is een rapport van de teruggetreden ombudsvrouw Thuli Madonsela. Daarin legt ze in detail bloot hoe onder president Zuma het landsbestuur van Zuid-Afrika wordt beïnvloed door rijke zakenlieden van Indiase komaf, de gebroeders Gupta. Het rapport volgde op de dramatische uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen begin augustus, waarbij het ANC de macht in Pretoria, Johannesburg en Port Elizabeth kwijtraakte.

Hij is herbevestigd

Volgens de secretaris-generaal is er geen stemming geweest over de positie van president Zuma, maar kregen alle 80 bestuurders de kans hun mening te geven. „Het feit dat we hem niet hebben gedwongen af te treden, betekent dat we hem hebben herbevestigd als president van de republiek Zuid-Afrika”, aldus secretaris-generaal Mantashe.

De voorganger van Zuma, president Thabo Mbeki, werd in 2008 gedwongen terug te treden als president. Maar dat gebeurde pas nadat alle partijbesturen van het ANC en duizenden gedelegeerden waren geraadpleegd op de nationale conferentie, die slechts een keer in de vijf jaar plaatsvindt. De eerstvolgende nationale conferentie van het ANC is pas volgend jaar december.