Park is bereid tot aftreden

President Zuid-Korea

FOTO JEON HEON-KYUN/AFP

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hyi heeft dinsdag verklaard vervroegd te willen aftreden in verband met een groot corruptieschandaal als het parlement dat wil. „Ik laat het aan het parlement om alles over mijn toekomst te beslissen, het verkorten van mijn termijn incluis”, zei ze voor de televisie.

Park, wier termijn loopt tot begin 2018, staat al wekenlang onder zware druk om af te treden nadat aan het licht was gekomen dat ze een oude vriendin vergaande invloed op het regeringsbeleid had toegestaan. De vriendin, Choi Soon-sil, had daarvoor niet de geringste kwalificaties. Choi wordt er tevens van verdacht haar connecties met Park te hebben gebruikt om miljoenen dollars af te troggelen van grote bedrijven. Elk weekend demonstreren honderdduizenden Zuid-Koreanen in de straten van Seoul voor Parks aftreden.

Woordvoerders van oppositiepartijen wezen Parks aanbod meteen van de hand. Ze beschuldigden haar van tijd rekken. In plaats daarvan hopen oppositiepartijen een formele afzettingsprocedure in gang te zetten. Het parlement zou daar mogelijk vrijdag al over kunnen stemmen.

Hoewel het niet het eerste corruptieschandaal rond een president is, zou het voor het eerst sinds de invoering van de Zuid-Koreaanse democratie in 1987 zijn dat een president vervroegd moet aftreden.