Ook Zilveren Kruis maakt ziekenhuistarieven openbaar

Eerder maakten Menzis, CZ en VGZ al bekend welke prijs zij met ziekenhuizen hebben afgesproken voor een behandeling.

Foto Marcel Antonisse / ANP

Na Menzis, CZ en VGZ gaat ook Zilveren Kruis een deel van zijn ziekenhuistarieven openbaar maken. Het gaat om de prijs van bloedonderzoek, een echo, MRI CT-scan en röntgen, zo meldt de grootste zorgverzekeraar van Nederland dinsdag op zijn website. Het is de bedoeling dat later ook de tarieven van andere behandelingen openbaar worden.

Dat Zilveren Kruis met deze behandelingen begint, is omdat veel van de 1,4 miljoen verzekerden er mee te maken krijgt en ze onder het eigen risico vallen. Verzekerden kunnen nu kijken wat een behandeling in welk ziekenhuis kost en komen achteraf niet voor een verrassing te staan. Directeur zorginkoop Olivier Gerrits zegt daarover in een verklaring:

“Zo weten ze direct waar ze aan toe zijn, krijgen ze grip op kosten die ze zelf betalen. Ook zijn prijzen tussen zorgaanbieders te vergelijken en kun je achteraf beter controleren of de rekening juist is.”

Schippers: ook behandelingen duurder dan 885 euro openbaar

Met het openbaar maken van de tarieven geeft Zilveren Kruis gehoor aan de oproep van minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD). Zij wil echter dat de kosten van álle tarieven openbaar worden, terwijl de verzekeraars tot dusver alleen de kosten publiceerden van behandelingen tot 885 euro, het maximale eigen risico per persoon per jaar.

Lees ook: Tarieven in de zorg: willekeur regeert

Schippers liet eerder aan de Tweede Kamer weten dat prijzen van behandelingen nu vaak niet in relatie staan tot de kosten, maar afgeleid worden van het afgesproken budget tussen verzekeraar en ziekenhuis. Daardoor kunnen de tarieven per ziekenhuis sterk verschillen. Ze zei daar deze maand over in NRC:

“Als je de verschillen in tarieven nu ziet. Die zijn zo groot. Zo nergens op gebaseerd. Zo fictief. Dat is aan de patiënt niet uit te leggen.”